Gasztro

Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbara

Ízpárokat bemutató sorozatunkban ezúttal két tavaszi kedvencünket, a várva várt epret és a savanykásan frissítő rebarbarát kombináltuk.

Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbaraRebarbarás-epres süti

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
•    10 dkg vaj
•    1 db tojás
•    5 dkg porcukor
•    7 dkg darált mandula

A gyümölcsös réteghez:
•    15 dkg eper és rebarbara vegyesen
•    5 dkg cukor
•    2 dkg liszt

A tetejére:
•  5 dkg szeletelt mandula

A tésztához a puha vajat és a tojást kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a darált mandulát és összekeverjük. 18 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk és elegyengetjük.
A rebarbara végeit eltávolítjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk és feldaraboljuk 1 cm-es darabokra. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk. Az epret és a rebarbarát egy tálba tesszük, megszórjuk a cukorral és a liszttel és összeforgatjuk, majd a tésztára szórjuk. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és 25 percig sütjük, majd rászórjuk a szeletelt mandulát és további kb. 15 percig sütjük. 

Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbaraRebarbarás-eperkrémleves karamellizált mandulával

Hozzávalók:
•    30 dkg rebarbara
•    30 dkg eper
•    2 dl tejszín
•    5-6 ek. cukor
•    5 dl víz

A karamellizált mandulához:
•    5 dkg szeletelt mandula
•    1 ek. porcukor

A rebarbara végeit levágjuk, ha szálkás, a külső részt lehúzzuk és a szárát kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. Feltesszük főni a vízben, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a rebarbara megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt epret és a tejszínt és botmixerrel turmixoljuk. Hűlni hagyjuk, majd ha már nem meleg a lábas, hűtőbe tesszük.
A karamellizált mandulához a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon néhány perc alatt megpirítjuk. Ha megpirult, rászórunk kb. 1-1,5 evőkanál porcukrot és hagyjuk, hogy karamellizálódjon, folyamatosan mozgatva, rázogatva a serpenyőt. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
A hideg levest tányérokba szedjük, és közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a karamellizált mandulával.

 

Kekszes pohárkrém

Hozzávalók:
•    2 dl hideg tejszín
•    2 dl natúr joghurt
•    3 ek. méz
•    fél citrom reszelt héja
•    6-8 db zabkeksz vagy mézes keksz

A rebarbarás-epres kompóthoz:
•    20 dkg rebarbara
•    20 dkg eper
•    5 dkg (házi) vaníliás cukor
•    2-3 ek. facsart narancslé

Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbaraA rebarbara végeit levágjuk, szárát feldaraboljuk. Az epret kicsumázzuk, feldaraboljuk. A cukorral és a facsart narancslével együtt egy lábasba tesszük az epret és a rebarbarát, és közepes lángon 8-10 perc alatt sziruposra főzzük. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.

A kekszet egy nejlonzacskóba tesszük, és klopfolóval morzsásra törjük.

A mézet és a citrom reszelt héját elkeverjük a natúr joghurtban. A tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mézes-citromos joghurttal.

Kisebb poharakban összeállítjuk a desszertet: a pohár aljába kanalazunk 1-2 kanál kompótot, rászórunk egy kis adag kekszmorzsát, és erre kanalazzuk rá a joghurthabot. A tetejét meglocsoljuk a kompót levével, és kevés morzsát is szórunk rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top