Gasztro

Mit főzzek ma vacsira?

Ki mondta, hogy az eper csak desszertnek jó? Miért ne legyen belőle főétel? Variáljuk kedvünkre sósan vagy édesen, mennyei vacsorára tálalva.

Epres spagetti paradicsommal és balzsamecettel

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók 2 főre:
● 15-20 dkg széles metélt
● 4 evőkanál olívaolaj
● 30 dkg eper
● 2 evőkanál balzsamecet
● 2 dl paradicsomszósz
● só, bors, bazsalikom

Elkészítés:
Ez a tészta egy New York-i étterem specialitása, de otthon is könnyen elkészítheted. Főzz két főre kb. 15–20 dkg széles metéltet vagy spagettit a csomagoláson feltüntetett ideig. Amíg fő a tészta, készítsd el a szószt. Ehhez 4 evőkanál olívaolajat melegíts fel, adj hozzá 15 dkg negyedelt epret, és kevergetve süsd 3-4 percig, amíg az eper elkezd levet engedni. Ekkor önts hozzá 2 evőkanál balzsamecetet, és 1-2 percig kevergetve pirítsd az epret. Ezután keverj hozzá 2 dl paradicsomszószt (lehet bazsalikomos vagy natúr is), majd megint 15 dkg negyedelt epret. Meríts hozzá a tészta főzőlevéből 1 decit, és így főzd, amíg a szósz besűrűsödik. Sózd, borsozd, majd körülbelül 30 levél friss bazsalikomot tépkedj hozzá és zárd el alatta a tüzet. Keverd össze a szószt a frissen kifőtt tésztával és parmezánforgácsokkal kínáld.

Mit főzzek ma vacsira?Epres gombóc

Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
● 1 kg lisztes, öreg krumpli
● kb. 30 dkg liszt
● 1 tojás
● csipet só
● 20 szem eper
● 15 dkg zsemlemorzsa
● napraforgóolaj
● porcukor

Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára! Szűrjük le, törjük villával össze, amikor már meghűlt, keverjük el a tojással, csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát, pihentessük 30 percet! Közben az epret pucoljuk meg, mossuk, szárítsuk, a zsemlemorzsát pirítsuk aranyszínűre az olajban! A tésztát osszuk 20 részre, formázzunk belőlük gombócot, tenyerünkön lapítsuk ki félcentisre őket, helyezzünk bele 1-1 szem epret, formázzuk gombóccá! Lobogó sós vízben főzzük a gombócokat, míg feljönnek a víz felszínére. Forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában, és porcukorral szórva azonnal találjuk hűtsük le. Az epret turmixoljuk le a joghurttal, a mézzel és 1 liter vízzel! Facsarjunk hozzá ízlés szerint lime-levet!

Gyümölcsök sajtos túró alatt sütve

Mit főzzek ma vacsira?Hozzávalók:
● 30 dkg eper és málna
● 4 evőkanál édes tokaji bor
● 5 tojás
● 10 dkg porcukor
● 10 dkg tehéntúró
● 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős sajt

Elkészítés:
Az epret kicsumázzuk, a málnával együtt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egyenletesen egy kivajazott, kb. 30×25 centis tűzálló tálba rakjuk (ha túl nagy az eper, akkor félbe vagy negyedekbe is vághatjuk). A borral meglocsoljuk. A tojások sárgáját a porcukorral és a túróval simára keverjük, majd hozzáadjuk a Camping sajtot is. A tojásfehérjét habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk, majd a gyümölcsre simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, de szeletelni nem igazán lehet, inkább csak lapátkanállal szépen kiemelni adagonként a tálból.

Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top