Gasztro

Mit főzzek ma vacsira?

A bodza nyílik, menthetetlenül, úgyhogy itt a feladat, főzzünk belőle! Nemcsak a bodzaszörpből áll a világ, meglepő módon sós és édes fogások is készülhetnek ebből a remek virágból.

Mit főzzek ma vacsira?Bodzás spárga

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 3 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • 50 dkg spárga
  • 1 tányér bodzavirág

Elkészítés:

A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.

Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele! 

Mit főzzek ma vacsira?Fahéjas-rumos rántott bodzavirág

Hozzávalók:

  • 6-8 db frissen szedett bodzavirág
  • 1 tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 250 g liszt
  • 1 kanál cukor
  • 1,8 l tej
  • 3 kanál rum
  • 4 kanál olaj
  • kevés fahéj és vaníliás cukor keveréke
  • kevés olaj a sütéshez
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A megtisztított bodzát mossuk meg, és hagyjuk megszáradni. Ezalatt egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, a tejet, a rumot, majd tegyük félre pihenni kb. egy órára.

Mit főzzek ma vacsira?Bodzás vajbab

Hozzávalók:

  • 10 bodzavirág, átöblítve
  • 1 kg vajbab (vagy zöld ceruzababbal vegyesen), megpucolva
  • 5 dkg vaj
  • 2 salottahagyma vagy egy közepes vöröshagyma, finomra aprítva
  • só és frissen őrölt bors
  • 2½ dl tejföl
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál almaecet (vagy lágy fehérborecet)
  • 2-3 evőkanál bodzaszörp
  • a tálaláshoz 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A bodzavirágot beáztatjuk 1¼ liter hideg vízbe, és 1 éjszakáig állni hagyjuk. Leszűrjük, a virágot kidobjuk. (Amikor nincs bodzavirág, ez a lépés elmarad.) A vajbab szárát lecsipkedjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a vajbabot, és felöntjük a leszűrt bodzás vízzel, annak híján 1¼ liter sima vízzel. Sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul, kb. 15–20 percig. 

A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és 1 merőkanálnyi folyadékkal, amelyet a zöldbabról mertünk le. Visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük, besűrítjük, de már nem forraljuk. Levesszük a tűzről, az almaecettel és a bodzaszörppel ízesítjük. Langyosan vagy hidegen, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Mialatt felforrósítjuk az olajat egy serpenyőben, a bodzavirágokat tépkedjük kisebb darabokra, majd mártsuk bele őket a tésztába, és süssük aranysárgára. Tálalás előtt hintsük meg fahéjas cukorral, és kínáljuk, amíg meleg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top