Gasztro

Mielőtt elszalasztod a szezont: 3 recept spárgával

Már csak néhány hétig ehetjük a spárgát, mivel itt a nyár, és jönnek az újabb és újabb szezonális zöldségek, gyümölcsök. Használjuk ki, hiszen kedvező élettani hatásai mellett mind a zöld, mind a fehér igazi csemege!

Avokádó-zöldspárgakrém paradicsommal

2 avokádó
20 dkg zöld spárga
1 dl fehérbor
1 dl víz

Frissen őrölt bors
Fél lime leve
3-4 ek dió/tökmag/olívaolaj
Néhány koktélparadicsom
Kenyér/zsemle pirítva

A spárgát megmossuk, majd az alsó végéből 2 centis darabot levágunk, a maradék részt felkarikázzuk és a víz és fehérbor keverékében megpároljuk. Az avokádót megtisztítjuk, magját kiszedjük, a lime levével meglocsoljuk, majd a kifőtt spárgával összeturmixoljuk. Mehet hozzá a spárga el nem párolgott boros főzőleve is. Sózzuk, borsozzuk, olajjal elkeverjük, majd pirítósra kenve kínáljuk a paradicsomokkal.

Mielőtt elszalasztod a szezont: 3 recept spárgával

Spárga frittata

40 dkg újburgonya
25 dkg zöld spárga
1 csokor újhagyma
1 ek. olaj
4 tojás
2,5 dl tejszín

Frissen őrölt bors

A burgonyát megtisztítjuk, és felkarikázzuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. A spárga aljából 2 centit levágunk, a maradékot megmossuk, majd az újhagymával együtt felkarikázzuk. Az olajon az újhagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a megfőtt burgonyát és a spárgát, míg a tojást felverjük, együtt pároljuk. A felvert tojáshoz adjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd a zöldségekre öntjük. A lángot minimálisra vesszük, majd kb. 10 percig így sütjük. Ezt követően a serpenyőt 180 fokos sütőbe tesszük, és a tetejét is megsütjük újabb 15 perc alatt. Friss kakukkfűvel tálaljuk.

Mielőtt elszalasztod a szezont: 3 recept spárgával

Spárga carbonara

50 dkg fehér spárga
20 dkg bacon
40 dkg spagetti
15 dkg parmezán
4 tojás

Frissen őrölt bors

A spárgát megtisztítjuk, alulról 2 centit levágunk, a maradékot felkarikázzuk és a sípokat kivéve kevés sós vízben puhára pároljuk. A tésztát kifőzzük. A szalonnát apróra vágjuk, és pirosra sütjük. A tojást felverjük, a parmezán felét belereszeljük, majd a kifőtt tésztát a spárgával, a tojással és a szalonnával összeforgatjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk, ha kell, még kicsit rámelegítünk, de vigyázzunk, nehogy rántotta legyen a tojásból. Akkor jó, ha krémesen bevonja a tésztát. A maradék parmezánt ráreszeljük, így tálaljuk.

Mielőtt elszalasztod a szezont: 3 recept spárgával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top