Gasztro

Jó bor, jó sör, jó cider, mind magyar nőktől

Rendszeresen hosztesznek nézik Tölyhi Orsolyát és Szabó Katalint, akik a saját ciderület viszik fesztiválokra. Két éve kezdték el készíteni a nagymama vértesboglári házában, helyi almából, miután hazajött egyikük Angliából. Pénzügyesek, pszichológusok, menedzserek, és csak egyikük vendéglátós, de mindannyian tudják, hogy miről beszélnek, ha alkoholról van szó. Krisztinát a hazai sörforradalom tüzelte fel, most sörkóstolásokat tart és sörfagyit főz, Kata különleges módon árul borokat a neten, közben Orsi és Katalin házi cidere egyre szebben fogy.

Sörkóstolás és sörfagyi

Jó bor, jó sör, jó cider - magyar nőktől

Zsoldos Krisztina: “senki nem mondhatja, hogy ennek nincsenek hagyományai” 

Míg a magyar borok terepén a női szerepvállalás már nem megy annyira ritkaságszámba, a sörbizniszben egész más a helyzet. Kriszta, aki a Brew Studióban többek között sörkóstolókat vezet, rendesen meg szokta lepni a vendégeit. “Ez inkább előny, mint hátrány. Amint látják, hogy tényleg értek hozzá, és tudom, miről beszélek, jobban figyelnek rám” – magyarázza.

A vendéglátóiparit végzett lány akkor szeretett bele végleg a sörökbe, amikor másfél évet kint élt az Egyesült Államokban, a fantáziáját pedig a néhány évvel ezelőtt indult hazai kézműves sörök forradalma indította be: “Ott voltunk az első Főzdefeszten, és éreztük a levegőben, hogy ez valami nagyon jó dolog. A barátaimmal négyesben vágtunk bele a Brew Studióba. A sörön belül nem is nagyon tudnám meghatározni, mit csinálok pontosan, annyi mindennel foglalkozom.”

Jó bor, jó sör, jó cider - magyar nőktől

Nem a levegőbe beszél, tényleg mindenben benne van a keze, ami sör. A Csokszkomlóval együttműködve kétszer is főzött már sörfagyit a Főzdefeszten, és a tervei között szerepel, hogy a fagyija majd egy nagyobb fagyizólánc választékába is bekerüljön. Sörös csapatépítőket, sörkóstolókat szervez.

“Ezek nem a berúgásról, hanem a kóstolásról szólnak, hiszen fejenként egy liter sör sem fogy el ilyenkor. Gyakran párosítjuk a söröket hozzáillő ételekkel, vagy csak egy konkrét tematikára építjük. És mindenkit megnyugtathatok: a borkóstolással ellentétben a söröket senki sem szokta kiköpni”. A vendégei között pedig simán megfordulnak a legnagyobb multik és startupok dolgozói is, akik a borkóstolás helyett valami újra vágynak. Emellett sörfőző tanfolyamokban segédkezik, és gőzerővel dolgozik azon, hogy a hazánkba látogató külföldiek ne csak a finom boraink, hanem a jó kézművessöreink miatt is kedveljék Magyarországot.

Az őszi Főzdefesztre a Csak a jó sör!-ös Kővári Gergővel egy koprodukciós sörrel is készül, a hosszulepes.org-nak pedig sörsétákat vezet majd a város legjobb sörös helyeire.

“Jelenleg az amerikai piac nagyjából 10%-át a kézműves sörök teszik ki, míg ez az arány a magyar piacot tekintve kb. 0,5 – 1%, szóval bőven van hová fejlődni.”

Ráadásul Kriszta a nők szerepét nézve is bizakodó: “Voltak olyan ősi kultúrák, ahol az asszony kötelességei között nemcsak a főzés, hanem a sörfőzés is szerepelt, így senki nem mondhatja, hogy ennek nincsenek hagyományai” – meséli, és hozzáteszi, hogy szerinte a szélesebb választék és a gyümölcsös sörök megjelenése óta tényleg egyre népszerűbb ez az ital a nők körében. “Régebben a szórakozóhelyeken azért is tartották a nők férfias italnak a sört, mert böfögtet és folyton WC-re kell mászkálni tőle, viszont ma már egy igényes kézművessört fogyasztani nőként is kifejezetten trendinek számít.”

Magyar népnek magyar cidert, magyar almából!

Jó bor, jó sör, jó cider - magyar nőktől

Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin: itthon nem találtak ilyet, ezért maguk kezdték el készíteni

“A cider igazából almabor vagy almasör?” – teszem fel az engem régóta foglalkoztató kérdést a lányoknak, akik gyorsan helyre tesznek: almaborról van szó, ami azonban az ízvilága és jellege miatt inkább a sörök társaságában fogy. Tölyhi Orsolya és Szabó Katalin tavalyelőtt indították be a saját kis ciderkészítő manufakturájukat, a Czidert, és azóta egyre több helyen lehet beleütközni az italukba. Mivel Kata pszichológus, Orsi pedig pénzügyi területen dolgozik, talán jogos a kérdés: hogyan keveredtek az almaborok területére?

Orsi élt kint Angliában, és ott szerette meg az italt. A hazajövetele után itthon még nem tudott igazi, adalékanyagok nélküli cidert venni, innen jött az ötlet, hogy maga készítse el. Katát a barátai hozták magukkal egy ciderkóstolásra, vagyis az élete első ciderje már egy Orsi által készített ital volt, és itt barátkoztak össze. Mivel az ital jól sikerült, a barátaik biztatták őket, hogy vegyék ezt komolyan.

Orsi így egy EU-s pályázat segítségével visszament Angliába, hogy néhány hónap alatt kitanulja a mesterséget, és az üzemüket a Kata nagymamájától örökölt vértesboglári családi házban rendezték be. A munkamegosztás jelenleg úgy fest, hogy mindketten mindent csinálnak, amire már csak azért is szükség van, mert a Czidert egyelőre mindketten a munkájuk mellett viszik, így ott segítenek a másiknak, ahol csak tudnak.

Jó bor, jó sör, jó cider - magyar nőktől

Amikor megkérdezem, szoktak-e a férfiak csodálkozni azon, hogy épp ezzel foglalkoznak, ezzel a sztorival jönnek: “Amikor kint vagyunk egy fesztiválon a czideres pólóinkban, jórészt mindenki azt hiszi rólunk, hogy csak hoszteszként áruljuk az italt. Amikor megkérdezik, hogy ki készíti, és elmondjuk, hogy mi, akkor általában leesik az álluk.” Jelenleg két fajtát (száraz és félédes) árulnak, és mivel a boltokban mostanság terjednek a körtés és egyéb ízesített ciderek, rákérdezek, ők is akarnak-e nyitni ebbe az irányba. A válasz egy határozott talán, hiszen a valódi cider almából készül, és ők egyelőre ehhez ragaszkodnak.

Náluk inkább az a fontos, hogy az ital tényleg 100 százalékban csak jó minőségű magyar almából készüljön, ám a fajták összeválogatásával lehet különböző ízvilágok között mozogni. Persze ezen felül is maradnak területek a fejlődésre. Első lépésként például hordóból, csapoltan is árulnák a Czidert, de ehhez új technológiára van szükség, és amíg ez nincs így, marad a már jól bevált üveges változat. Mindenesetre az ital népszerűsége rohamosan nő, hiszen tavaly még négyezer litert adtak el belőle, és ha idén így megy tovább, ez a szám tízezer is lehet.

“Télen kicsit megijedtünk, mert a kezdeti lendület után a forgalmunk nagyon visszaesett, de aztán rájöttünk, hogy igazából a cider egy idényital, ami főleg nyáron fogy. Persze ahogy a borból, úgy a ciderből is lehet forralt változatot készíteni…” – mondja Kata, én pedig felírok egy újabb pontot a “dolgok, amiket még meg kell kóstolnom” nevű jegyzetfüzetembe.

Az egri borászkörök és a holland bringaszeretet találkoztak

Jó bor, jó sör, jó cider - magyar nőktől

Koklács Kata: a két hobbiját kötötte össze, hogy ez lehessen az egyik munkája

Kata borszenvedélye részben egri származásával és édesapja szőlő és bor iránti szeretetével magyarázható. “Mindig is érdekelt a bor, és egy idő után azt vettem észre, hogy jóval több ez, mint hobbi. Azon kaptam magam, hogy szinte az összes szabadidőmet borkóstolások és bortúrák köré szervezem.” Mivel a szőlőtermesztéshez még nem tartja magát elég érettnek – a későbbiekben azért nem zárkózik el tőle –, három szenvedélyét igyekezett egy kalap alá vonni: a bort, a bringát és az online-t.

“Online termékmenedzserként olyan oldalak felfuttatásában vettem részt, mint az olcsobbat.hu vagy a bortarsasag.hu, így adta magát, hogy a saját vállalkozásomban is kezdjek ezzel valamit. A bringa pedig tizenéves korom óta az életem része, amikor többször jártam kint Hollandiában, ahol aztán tényleg mindenki biciklivel jár.”

Így lett Kata idén indult startup vállalkozása egy boros webshop, a Wine&Go, ahol a borokat a futárok biciklivel, csinos faládákban viszik házhoz, amivel több legyet üt egy csapásra: a szállítás gyors, olcsó és környezetkímélő. “Főleg azért rendelnek tőlem, mert jól néz ki, ahogy mondjuk a városligeti padhoz egy biciklis futár a faládájában hozza ki a borokat, akár 40 percen belül.”

A Wine&Go nem csak a bringázással újít. Budapesten belül akár azonnali szállítást is vállalnak, ráadásul késő estig fuvaroznak, ami azért buli idején nem utolsó szempont, kedden és csütörtökön pedig már ingyen is szállítanak.

Kata igyekszik inkább a kis termelők különlegességeire koncentrálni a nagyok bejáratott fajtáival szemben.

“Arra gondoltam, hogy mivel nekem is egy kis, induló vállalkozásom van, ezért a hozzám hasonlókkal próbálok összefogni. Így lett a partnerem egy induló teherbringafutár-szolgálat, és pont ezért alakult úgy, hogy kisebb magyar borászatok borait árulom.

A Wine&Go webshop és borválaszték az én ízlésemet tükrözi, és részint ezzel is szeretnék kitűnni a boros webshopok közül. Nekem fontos, hogy érezzék: egy ember áll a szolgáltatás mögött.”

Kata jelenleg a Wine&Go-t az egyéb online projektjei mellett viszi, de a célja természetesen az, hogy ebből is meg tudjon élni. “Sosem fogok csak ezzel foglalkozni, mert ahhoz túlságosan teli vagyok ötletekkel, de bőven van még mit belepakolnom. A hosszú távú célom az, hogy országosan is erősebben jelen legyek, és akár más országok nagyvárosaiban is megjelenjünk, ugyanis ezt a fajta bor + bringa párosítást sehol sem találtam eddig.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top