Gasztro

Megennéd a kedvenc ételed, akárhogy is nézzen ki?

Hamburgernek látszó édesség, muffinformában tetszelgő sült csirke, vagy épp burrito, ami igazából egy esküvői torta. Valószínűleg hatalmas csalódás lenne beleharapni ezekbe a finomságokba még akkor is, ha az ízük fenomenális. Ha burritónak néz ki a sütemény, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kóstolás után inkább fintor jelenik meg majd az arcunkon, mint elégedettség. Ez egészen egyszerűen azért van így, mert az agyunk másra számít.

Nagy tévedés azt hinni, hogy azért eszünk, hogy életben maradjunk, vagy azért, hogy egészségesek legyünk. Jó, talán akad néhány elvetemült, rendkívül tudatosan étkező ember, akinek mindegy, hogyan néz ki az adott étel a tányérján, ő csak tápértéket számolgat és boldog két fehérjeshake társaságában egész nap. Többek között nekik állította össze egy amerikai szoftverfejlesztő azt a Soylent nevű turmixot, amiben minden fontos tápanyag benne van, így nem kell fáradniuk a főzéssel, bevásárlással. A többségünk azonban – valljuk be hősiesen – kicsit sem ilyen.

Burrito, az esküvői torta
Burrito, az esküvői torta

“Csak a szemed kívánja”

A szemünk és az agyunk akar enni. Sokszor és mindenféle okokból. Tulajdonképpen az egész életünk egy nagy evészet, vagy ha épp nem eszünk, akkor azon gondolkodunk, mit és mikor fogunk enni. Unalomból, társaságban, szex után, tévézés közben, szomorúság, boldogság miatt, csak úgy, és mert a szemünk kívánja, olyan jól néz ki.

Az étel mára már messze túlmutat azon, hogy mennyire vagyunk éhesek, vagy mennyire van szüksége a szervezetünknek az adott tápanyagra. Hiszen egy nagy, habos tortaszeletben valószínűleg semmiféle olyan tápláló összetevő nincs, amit igazán jól tudna hasznosítani a testünk, mégis megőrülünk néha érte. A nyolcadik pogácsát sem azért esszük meg a vendégségben, mert az éhhalál szélén állunk, hanem mert jó eséllyel unatkozunk épp, vagy csak mert olyan árván álldogálnak azon a tálcán, és különben is ingyen van.

A szemünk, a látvány is becsap sokszor, így járunk a reklámokkal is, ami a legszebb példája annak, hogy milyen az, amikor ínycsiklandó ételeket mutatnak a képernyőn, ám ezek nemcsak hogy más ízűek, mint várnánk – mint a vicces kedvű konyhatündérek esetében –, hanem egyenesen ehetetlenek. A kukorica a hirdetésben például azért gőzölög olyan szép intenzíven, mert valójában egy kukoricának álcázott mikrózott tampont látunk. A szirup, ami lecsorog a palacsintán, valójában motorolaj. De legalább szépek és kívánatosak.

Ellentétes üzenetek

Ahogy az alábbi becsapós ételek is remekül néznek ki, mégsem ennénk őket örömmel. Hatalmasat csalódnánk az első falat után pont úgy, mint ahogy a reklámban bemutatott hamburger és az igazi közötti különbségen túllépni nem tudó Michael Douglas az Összeomlásban. Mert a látvány alapján már ízt is kapcsolunk az ételhez, számítunk valamire, aminek aztán az ellenkezőjét kapjuk. Burrito helyett tortát. Az agyunk, az ízlelőbimbóink márpedig arra az ízre várnak, amire számítanak. A csalódások elkerülése végett tehát véletlenül se harapjunk vicces gasztrobloggerek hasonló ételeibe, és persze sose higgyünk a reklámok ételeinek.

A sajtburger, aminek köze nincs az eredetihez: csokifagyi, marcipán és piskóta viszont annál több van benne:
A sajtburger, aminek köze nincs az eredetihez: csokifagyi, marcipán és piskóta viszont annál több van benne.
A fish&chipsre hajazó külső mögött citromos vajkrém és fehér csoki rejtőzik furfangosan
A fish & chipsre hajazó külső mögött citromos vajkrém és fehér csoki rejtőzik furfangosan
Véletlenül sem kolbászt látunk a képen, hanem egy sütit, ami egy fánkszeleten üldögél és eperszósszal van nyakon öntve
Még véletlenül sem kolbászt látunk a képen, hanem egy sütit, ami egy fánkszeleten üldögél, és eperszósszal öntötték nyakon
Nyilvánvaló, hogy nem agyakat fogunk enni, hanem kis csokis falatokat
Nyilvánvaló, hogy nem agyakat fogunk enni, hanem kis csokis falatokat
Pizzának álcázott torta. Ugyehogy csalódnál?
Pizzának álcázott torta. Ugye hogy csalódnál?

Fotók: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top