Gasztro

Akkor most meddig is jó a tojás?

Jó kis vita alakult ki a szerkesztőségben arról, vajon meddig is áll el a tojás. A szexrovat gazdája lóhalálában igyekszik egy héten belül elfogyasztani mindet, mielőtt netán megromlana, az életmódrovat feje egy hónap múlva is vígan eszi a háztájit a kamrából. Hol az igazság?

Az első utunk a hűtőhöz vezetett, ahol az aznap reggel vett bolti tojásról nyomban kiderült, hogy hivatalosan még két hétig bírja. Valójában ennél hosszabb ideig is kihúzzák, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium például azt a szabályt fektette le, hogy a tojások lejárati dátuma legfeljebb 30 nappal későbbi lehet a csomagolás dátumához képest.

Elszórtan találtunk rá utalásokat, hogy 4-5 hétig is jó lehet a tojás, de a 30 nap az, ami mindenképp biztonságosnak tűnik. A különböző ételek lejárati dátumaira szakosodott eatbydate.com is ennyit ír. Természetesen volt, aki ki is próbálta, meddig bírják a tojások, egy Amerikában végzett kísérlet során megfigyelték: 7,2 fokos, illetve ennél magasabb hőmérsékleten a tojások átlagosan 4 hét után kezdtek megromlani.

Ha valaki két hónapos tojást szeretne enni, azt is lehet

Ha határesettel állunk szemben, hallgassunk a szemünkre és az orrunkra. A fehérje az elején még fehéres, később teljesen átlátszóvá válik, de ha már szivárványos színeket vagy rózsaszín árnyalatokat fedezünk fel benne, akkor kezdhetünk szimatolni. Ha a tojás romlik, akkor az a szagán is érződni fog. Egyébként ha mindenáron két hónapos tojást szeretnénk enni, annak sincs akadálya, csak üssük bele egy zárható műanyag tartóba, és fagyasszuk le. Felengedni természetesen csak egyszer ér.

Még nem romlott, de már lágy tojásnak se az igazi

Szállodákban és vendéglátóhelyeken alkalmazzák a HACCP rendszert, aminek az a lényege, hogy lehetőleg minden veszélyforrást megszüntessenek a konyhában. Természetesen a tojásra is kitérnek, és erről az Eszterházy Károly Főiskolán ezt tanítják:

Minden tojásfelhasználás előtt vízpróbát kell végezni, azaz a tojás frissességét vízbemerítéssel kell ellenőrizni. “Ez azon alapszik, hogy a tárolás során a tojás lassan »beszárad”, és így a benne lévő légkamra nagysága növekszik. Tehát a friss tojás elmerül a vízben; a vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztásra alkalmas; a víz felszínén maradó tojás már nem fogyasztható. Tükörtojás, lágy tojás és egyéb nem kellően hőkezelt vagy nehezen hőkezelhető tojásétel (pl. sárgakrém), valamint majonéz készítésére kizárólag friss tojás használható fel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top