Gasztro

Mit főzzek ma vacsira? Különleges lasagnét!

Nem ez lesz életünk legegyszerűbb vacsorája, de cserébe megéri a kicsivel több vesződséget. Olyan különleges ízvilágot ismerhetünk meg a gomolyának köszönhetően, hogy a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.

Lasagne zöldségekkel, gomolyával

Hozzávalók 8-6 adaghoz:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint bors
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 40 dkg paprika
  • 50 dkg brokkoli
  • 40 dkg paradicsomkonzerv
  • 2 dl paradicsomlé
  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg cukkini
  • 1 cs. lasagne tészta
  • 20 dkg gomolya

Mártás:

  • 10 dkg liszt
  • pár csipet só
  • 7 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint fehér bors
  • 10 dkg gomolya

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, mossuk, és szárítjuk.

A padlizsánt, és a cukkinit vékonyra szeleteljük, sózzuk, és 30 percet pihentetjük. Majd leöblítjük, leitatjuk róla a nedvességet, és kevés olajon, forró serpenyőben pirosra sütjük mindkét oldalukat. A brokkoli rózsáit forró vízben megfőzzük, majd lehűtjük, és összevágjuk. A paprikának leperzseljük a bőrét, majd lekaparjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A lila hagymát szeletekre vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk. Rátesszük a paprikacsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kevés friss bazsalikommal összekeverjük, majd levesszük a tűzről.

A mártáshoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig kevergetjük. Akkor hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel simára keverjük. Ezután 4-5 percet nagyon kíméletesen forraljuk folytonos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval. Amikor kiforrt, levesszük, és belekeverjük a sajtot.

Előkészítünk egy tepsit, és kikenjük olajjal. (A tepsi aljára úgy 4-5 db lapnak kell elférnie, ami kb. 35×30 cm-es.) A tepsi aljára teszünk kevés paradicsomlevet és pici vizet. Erre rátesszük a lasagne tésztát úgy, hogy szépen befedje az alját. Erre a tésztarétegre tesszük a sült cukkínit, padlizsánt, és a hagymás paprikadarabokat. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kevés frissen összevágott bazsalikommal. Rátesszük a paradicsomkonzerv felét és a maradék paradicsomlevet. Elsimítjuk.

Erre tésztalapot teszünk, arra az összevágott brokkoli felét, amit sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítünk. Ráöntjük a fehér mártás 1/3 részét, és elsimítjuk. Erre ismét a lap kerül, majd a sült zöldséges paradicsomos rész, majd ismét lapok, végül rá a maradék brokkoli és a fehér mártás 1/3 része következik. Végén beborítjuk tésztalappal. A maradék mártást összekeverjük gomolyával, és rákenjük a tetejére.

Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, és 40-45 percen át sütjük. Kivéve adagoljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá mártást.

Mit főzzek ma vacsira? Különleges lasagnet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top