Gasztro

Óriási leleplezés a franciákról

Megdőlt egy régi sztereotípia.

Az ételek és borok tekintetében ínyencnek tartott franciák csaknem háromnegyede elismeri, hogy nem igazodik ki a borok világában.  A megkérdezett franciák 71 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kiismeri-e magát a borok között – derült ki a Terre de vins magazinban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A válaszadók 43 százaléka árulta el, hogy “fogalma sincs” a borokról. Csak 3 százalékuk érezte úgy, hogy “sokat” tud róluk, 26 százalékuk pedig úgy vélte, “elég jól kiismeri magát”.

A szakmagazin szerint a kutatás eredménye tükrözi a társadalmi különbségeket is. A vezető pozícióban lévők és a szabad foglalkozásúak 43 százaléka gondolta úgy, hogy jól ismeri a borokat. Az alkalmazottaknak csak 20 százaléka, a munkásoknak pedig 16 százaléka vélte ezt magáról. A felmérés arra is rávilágított, hogy Franciaországban az “elit” jut hozzá a jó borokhoz, az alacsonyabb bevételű háztartásokban élők nem engedhetik meg maguknak fogyasztásukat.

A franciák jelentős hányada (51 százaléka) szerint szükség lenne arra, hogy a fiatalokat bevezessék a borok világába, és felhívják figyelmüket a mértéktartó fogyasztásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top