Gasztro

Minden második epres joghurttal gond van

Tejtermékekre csaptak le az ellenőrök.

A vizsgált 38 epres joghurt felénél talált jelölési hibákat vagy hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgálat során 19 terméknél, minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat. Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat.

Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt.

Előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalomnál kevesebb epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték “epres joghurt”-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.

A laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top