Gasztro

5 étel a sima, ragyogó bőrért

Folyamatosan küzdünk a kilókkal és a korral. Vagyonokat költünk csodakrémekre, és különleges étrendeket követünk, pedig a megoldás jóval egyszerűbb is lehet.

1. Répa és paradicsom

Azt eddig is tudtuk, hogy zöldséget enni márpedig kell, mert a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjaihoz ez is hozzá tartozik. De az újdonság, amit egy 2012-es skóciai tanulmányban leírtak, hogy azok, akik emelték a gyümölcs- és zöldségadagjukat napi háromra hat napon át, sokkal vonzóbbak lettek. Legalábbis a bőrük fényesebb és simább lett. Hála a karotinoknak, a bőr pigmentációjában változás állt be, ami jó hír, mert tulajdonképp a répától a paradicsomon át a görögdinnyéig bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt eszünk, azzal ezek alapján elérhetjük a ragyogó bőrt.

5 étel a sima, ragyogó bőrért

2. Szója

Igen, sokat halljuk, hogy a szója rosszabb, mint a hús, ám vizsgáljuk meg újra. Olyan ételek, mint a szójabab vagy a tofu, segítenek a vas felszívódásában, ami viszont a ráncok ellen remek fegyver. Egy tokiói tanulmány azt találta, hogy a középkorú nők, akik napi három alkalommal ettek szójatartalmú ételt 12 héten át, nemcsak a ráncaikkal boldogultak jobban, de a bőrük is selymesebbé vált.

5 étel a sima, ragyogó bőrért

3. Csokoládé

Remek hír, hogy nem kell a fekete csokit nélkülöznünk az étrendünkből. Amellett, hogy akár a szívinfarktustól is megvédhet minket, még ráadásul a nap káros UV sugárzásait is lepattinthatja rólunk. Egy kísérletben részt vevő nők 12 hétig minden reggelire fekete csokoládés turmixot ittak, amiben a flavonoidok különösen nagy mértékben voltak jelen. Azt tapasztalták, hogy nemcsak kevésbé égtek le a napon, hanem a bőrük kifejezetten simább is lett. Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a fekete csokoládéban lévő anyagok hatására a vérkeringés élénkebbé válik, ez pedig selymesebb, egészségesebb bőrhöz vezet.

4. Kókuszolaj

A szupermodellek világában már elterjedt, legalábbis a haj fényesítésére, lágyítására sokan bevetik. Az is köztudott, hogy ha főzéshez használjuk, segíthet leadni a felesleges kilókat. Akinek azonban száraz a bőre, jobb, ha egy tégellyel tesz belőle a fürdőszoba tükörhöz is, és rendszeresen keni magát vele. Magas lipidtartalma remekül megszünteti a bőrszárazságot, és enyhíti az ekcémás tüneteket az egész testen.

5 étel a sima, ragyogó bőrért

5. Tojás

Ne csak edd, hanem kend is magadra! Két olyan antioxidáns található benne, ami véd az UV-sugárzás ellen, ami sokszor felelős a foltos arcbőrért, pöttyökért, kis ráncokért. Tojásos pakolással azonban megelőzhetjük ezek kialakulását. Finom és még szépít is, másra nincs is szükségünk.

5 étel a sima, ragyogó bőrért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top