Gasztro

Nacsa Olivér és Wolf Kati olimpiai bajnokokkal sütött halat – mutatjuk a receptet

Nacsa Olivér ezzel az étellel "szálkásít", Wolf Kati fűszeresen szereti, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán pedig a magyar átlagos adagot jócskán túlszárnyalva évi 60 kilót fogyaszt belőle. A halból a magyarok méltánytalanul keveset esznek, fejenként mindössze évi 4 kilót, azt is főleg karácsonykor. Elindult a Kapj rá! kampány, amelynek célja, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást. A halbarát sztárok közös pontysütéssel indították útjára a programot.

Wolf Kati hamar átvette az irányítást a konyhában a Heston Blumenthal-féle sörbundás ponty sütése közben, ami érthető, hiszen a “csapatban” ő volt az egyetlen gyakorló háziasszony. Az énekesnő családjában hetente kerül az asztalra valamilyen halfogás, méghozzá jó fűszeresen, ahogyan a gyerekek szeretik. Wolf Katit és Nacsa Olivért három olimpiai bajnok, Gergely István vízilabdázó, Kammerer Zoltán kajakos és Berki Krisztián tornász segítette a konyhában. Mindannyian a Kapj rá! program nyitánya miatt álltak a konyhapult mögé. A program célja az, hogy a magyarok kedvet kapjanak a halfogyasztáshoz, és a szokásos rántott hal/halászlé fogások mellett más izgalmas ételeket is kipróbáljanak.

Nacsa Olivér és Wolf Kati olimpiai bajnokokkal sütött halat - mutatjuk a receptet

“Idén még csak 47 kiló halat ettem meg, de év végén belehúzok és összejön a 60 kiló – mondta Kammerer Zoltán, aki minden bizonnyal a halfogyasztás hazai csúcstartója. – Pár éve szerettem meg a halat, főleg a Magyarországon tenyésztett afrikai harcsát, a barátaim teljesen bolondnak néztek, amikor elkezdtem kolbászt, haltöpörtyűt, töltött káposztát készíteni belőle. Aztán megkóstolták és rájöttek, hogy zseniális” – nevette el magát az olimpiai bajnok. Berki Krisztián olimpiai és világbajnok tornászunk saját bevallása szerint a feleségére hagyja a főzést. “Tíz hónapos gyermekünk mellett mostanában kevés időt tölt a párom a konyhában, de amikor nekiáll, nagyszerű halas fogásokat készít” – mondta két bizonytalan panírozás között a sportoló. Gergely István vízi ember, a medencén kívül a halevéstől és a horgászástól sem retten meg: ezúttal a sört locsolta a bundához.

“Tudvalevő, hogy sokat fogytam, s ahhoz, hogy karbantartsam magam, szükségem van a halra, mert enni azt nagyon tudok. Amellett, hogy szeretem, még egészséges is, nemhiába hívják a halat szívvédő ételnek. Az külön öröm volt a számomra, hogy egy Heston Blumenthal-receptet készítettünk el. Hatalmas tisztelője vagyok a séfnek, kérésem volt, hogy elmehessek az éttermébe” – magyarázta Nacsa Olivér.

A www.kapjra.hu oldalon számos receptet, információt, halvásárlási tanácsot és halkészítési praktikákat olvashatnak az érdeklődők.  

Nacsa Olivér és Wolf Kati olimpiai bajnokokkal sütött halat - mutatjuk a receptet

A sztárok által elkészített étel receptje:

Ponty sörtésztában (Heston Blumenthal-féle bundában)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g irdalt pontyfilé
  • 1 l étolaj
  • 200 g rizsliszt
  • 200 g búzaliszt
  • 3 dl vodka
  • 3 dl sör
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál méz

 Elkészítés:

A liszteket, a sört, a vodkát, a sütőport, a mézet keverőtálban simára keverjük, szódásszifonba töltjük, két patront csavarunk bele, összerázzuk. A pontyfilét beirdaljuk, darabokra vágjuk, sózzuk. Az olajat 180 °C-ra hevítjük egy serpenyőben, az előkészített halfiléket lisztbe forgatjuk. A szifonból egy tálba töltjük a panírmasszát, beleforgatjuk a lisztezett haldarabokat, és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat. Burgonya- vagy zöldborsópürével tálalhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top