Gasztro

Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mihez kezdjünk velük?

Töretlen a különféle egzotikus kősók divatja, és ha ázsiai boltokban keresgélünk, olcsón hozzá is juthatunk sokféléhez. Egy-egy fűszer hozzáadásával aztán különleges fűszersókat készíthetünk, amik annyira jól mutatnak, hogy ajándékként is megállják a helyüket.

Himalája fekete só rózsaborssal

10 dkg Himalája fekete só, durva
15 szem rózsabors

Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mire jók ezek?

A Himalája fekete sót fekete-barna tömbökben bányásszák, az indiai konyha hagyományos ételeinek elengedhetetlen ízesítője. Színét vas-oxid tartalmának köszönheti. Igazi gourmet só, kéntartalma miatt ad egy enyhe, fűszeres, füstös ízt az ételnek. Íze hasonlít a tojás ízére, ezért szokták annak helyettesítésére is használni. Tökéletes zöldségek ízesítésére.

A legjobb, ha a borsot és a sót együtt tesszük őrlőbe vagy törjük össze mozsárban, mielőtt megfűszerezzük vele az ételt.

Készülhet vele például egészséges tepsis sült zöldség, a receptet is megtalálod hozzá Gastrobertollini blogján!

Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mire jók ezek?

Himalája rózsaszín kristálysó durva rozmaringgal

10 dkg só
2 szál rozmaring levele

Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mire jók ezek?

Mivel a többi kősóhoz hasonlóan természetesen finomítatlan, kis mennyiségben ásványi anyagokat is tartalmaz, rózsaszín árnyalatát vas-oxid tartalmának köszönheti. Tökéletes frissensült húsokhoz, wokos zöldségekhez és tengeri finomságokhoz.

Csak tegyük a fűszernövény leveleit a sóba, az majd elvonja a friss rozmaring nedvességtartalmát és átveszi az ízét, a rozmaring pedig a főzés során újra életre kel.

Készülhet vele mennyei rozmaringos lazacfilé balzsamecetes répával. Gastrobertollininél a receptjét is megtalálod!

Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mire jók ezek?

Himalája kristálysó finom szemcsés csillagánizzsal

10 dkg só
5-6 szem csillagánizs

Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mire jók ezek?

Íze jobban behatol az ételekbe, alkalmas pácolásra és szárnyashúsok ízesítésére. A csillagánizs felét érdemes őrölt formában a sóhoz adni, hogy sütés során jól érvényesüljön. Egy friss csirkemell elkészítésénél érdemes az egész ánizst vajban és olívaolajban kicsit átmelegíteni és csak utána megsütni a zsiradékban a húst.

Készülhet vele csodálatos vajon párolt csirkemell, a receptet megtalálod Gastrobertollininél!
Fekete só, rózsaszín só, kristálysó: mire jók ezek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top