Gasztro

Így érdemes vállalkozni: majd egy hónap múlva kiderül, hogy bezárhatsz-e

Tavaly november óta lebeg a levegőben a kérdés, hogy le kell-e tenniük plusz 128 milliót az italnagykereknek, ami sok vállalkozást vinne csődbe. A megnyugtató megoldásra február 16-ig kell várni.

Újabb törvényalkotási kavarodás áldozatai az alkohol-nagykereskedések, amelyeket tavaly év végén sokkolt le az a terv, amely szerint 22 helyett 150 millió forintos biztosítékot kellene letenniük, ha nem akarják bezárni a boltot. Akkor beszéltünk egy borokkal, egy kézművessörökkel és egy pezsgőkkel foglalkozó kereskedés vezetőivel, akik többek között azt mondták, pont a kisebb hazai borászatok és sörfőzdék italai nem jutnának el többé a vásárlókhoz, ha ezt meglépnék. Végül az évet azzal a tudattal búcsúztattuk, hogy a törvényalkotók ígéretet tettek arra, hogy egy módosítással lazítanak az új szabályozáson, hogy senkinek se kelljen bezárnia.

Aztán tegnap reggel írta meg az Index, hogy a parlamentnek mégis azt a verziót sikerült megszavaznia, amivel csupán öt-hat cég maradhat talpon a 150-ből. Azaz csak a legnagyobbak élhetik túl. Ezután indult be a kabarészerű nyilatkozatözön: a fideszes képviselők, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség egymásnak ellentmondó nyilatkozatok sorozatával bonyolították a helyzetet. Most megint ott tartunk, ahol tavaly év végén, hogy ha az ígéretek teljesülnek, akkor mindenki maradhat a szakmájában, és a vásárlókat sem fosztják meg a kisebbek italaitól, de a mindent helyrerázó törvény majd csak februárban fogadják el. Addig 150 vállalkozás izgulhat, hogy vajon folytathatja-e, amit eddig csinált. Egy ismerős ma reggel már azt újságolta, hogy bár a folytatásban bíznak, dolgoznak a “B” terven.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top