Gasztro

Mit főzzek ma vacsira? Mogyorós darapudingot párolt almával

Tény, hogy nem tipikus vacsorának való, de ha tejbegríz lehet az asztalon az esti órákban – márpedig lehet –, akkor a darapudingnak is van ott keresnivalója. Főleg ha párolt almával és mogyoróval jár kéz a kézben.

Mogyorós darapuding párolt almával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 dkg felaprított mogyoró, de lehet kesudió is
  • 4,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 7-8 dkg búzadara
  • 1 tojás
  • 1 nagy alma
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 1/4 l almalé
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál étkezési búzakeményítő
  • a díszítéshez esetleg mentalevél

Elkészítés:

A magokat serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felforraljuk, és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük, majd hűtőszekrénybe állítjuk.

A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és -kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.

Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.

A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve – kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Mit főzzek ma vacsira? Mogyorós darapudingot párolt almával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top