Gasztro

Kezdődhet a szurkolás: elindult a szakácsvébé, magyarok is versenyeznek

Már kinn van a hazai csapat Franciaországban, ahol többek között azt mutathatják meg, hogyan bánnak a gyöngytyúkkal és a pisztránggal.

A Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjébe másodjára sikerült bejutnia hazai séfnek, 2013-ban Széll Tamás a tizedik lett a 24-ből. Idén Molnár Gábor és csapata utazott ki Lyonba, ahol tegnap este a többi ország versenyzőivel egymás elől halászták el a legszebb zöldségeket a verseny piacán. Ezekből főznek majd holnap.

Molnár Gábor és Vomberg Frigyes edző megbeszélnek Lyonban
Molnár Gábor és Vomberg Frigyes edző megbeszélnek Lyonban
Ez itt a Bocuse d'Or piaca
Ez itt a Bocuse d’Or piaca
Kezdődhet a szurkolás: elindult a szakácsvébé, magyarok is versenyeznek
Egy másik csapat szemezget
Egy másik csapat szemezget
Ez lesz az!
Megvan a répánk!
Több mint póré
Több mint póré
Többféle citrom
Többféle citrom
A vásárlásra fél óra volt, utána be kellett mutatni a kosár tartalmát a versenybiztosnak, majd lezárták az egészet.
A vásárlásra fél óra volt, utána be kellett mutatni a kosár tartalmát a versenybiztosnak, majd lezárták az egészet.

A versenyzők egy halételt és egy húsételt is el fognak elkészíteni, a hal pisztráng, a hús gyöngytyúk lesz. Molnár Gábor a halhoz ezeket választotta köretnek: burgonya, zöld alma, fehér hagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmos cékla, póréhagyma és tarlórépa. Egy további zöldséget is kötelező lesz használnia, amelyet egészen ma estig titkokban tartanak a Bocuse d’Or szervezői. A titkos összetevő négy zöldség közül kerül ki.

A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között az alábbi hozzávalók kaptak helyet: póréhagyma, siitake és vargánya gomba, paraj, sárgarépa és sütőtök, torma és csicsóka, fűszerként petrezselyem és koriander.

Szerdán versenyez a magyar csapat

Az első napon 12 nemzet versenyez, ők már elfoglalták a konyhát, és megkezdték a munkát. Holnap a versenyboxban Pohner Ádám commisnak is rengeteg feladat jut majd Molnár Gábor mellett, Vomberg Frigyes edző azonban nem léphet be a box területére, tanácsaival, irányításával ő a pult előtt segíti majd munkájukat.

A Bocuse d’Or második napján, január 28-án 9.30-kor kapják meg a startjelet, a halételt 14.30-kor, a húsételt 15.05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.

Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát a bocusedor.com élő streamjén lehet nyomon követni.
 

Így mutatkozik be a magyar gasztronómia

Nemcsak főzőtudománnyal reprezentálunk Franciaországban, a magyar gasztronómia is bemutatkozik a SIRHA élelmiszeripari kiállításon. Ehhez egy meggyőző kisfilm is készült:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top