Gasztro

Ezeket muszáj megkóstolnod, ha Dél-Olaszországban jársz!

Olaszországban is lehet rosszat enni, ha az ember beleesik egy gondosan kikészített turistacsapdába. Hogy te ezt a hibát ne kövesd el, adunk pár remek tippet.

1. Nduja

Calabria az olasz csili otthona. Ezzel ízesítik azt a kenhető kolbászkrémet, ami kenyérrel is fogyasztható, de pizzára és tésztaételekhez is használják a helyiek.

2. Lilahagyma-fagylalt

Tropea városában él Tonino, aki 60 éve készíti és árulja fagylaltjait. Mára 100 ízből áll repertoárja. Lilahagyma-fagyit például csak itt ehetsz egész Olaszországban.

3. Pepperoncino

A híres calabriai csípős paprika Scalea tartományból. A csípős tésztaételek nélkülözhetetlen hozzávalója.

4. Limoncello

Csakis Capri szigetéről. A helyi termesztésű, illóolajokkal teli citromoknak csak a héját használják fel. Egy hétig áztatják az alkoholban, hogy aztán naponta 8 ezer palack készüljön ebből a különleges nedűből. Fogyasztása a helyiek szerint szobahőmérsékleten ajánlott.

5. Rumbaba, San Marzano paradicsom, fagotto

Ezek már Nápoly különlegességei a vaddisznószalámi és a legősibb nápolyi pizza, a Pizza Fritta mellett, amit két nővér minden szombat délután megsüt a város központjában. Itt található a pizzák temploma, a Pizzeria da Michele. Természetesen itt is a világ leghíresebb pizzalisztjéből, a caputóból készül a két leghíresebb pizza, a Margherita és a Marinara. (Remek pizzatészta-receptünket itt találjátok.)

Az idős úr a nápolyi pizzaszentély főpapja a da Michele családból, ők készítik a legtutibb pizzát,  régi családi recept alapján
Az idős úr a nápolyi pizzaszentély főpapja a da Michele családból, ők készítik a legtutibb pizzát, régi családi recept alapján

És végül jöjjön egy eredeti nápolyi recept, amit otthon is elkészíthetünk:

Parmezános padlizsán

A padlizsán végeit levágjuk, meghámozzuk, kb. fél centi vastag, hosszú szeletekre vágjuk. Olajban aranybarnára sütjük. Egy sütőtál aljába paradicsomszószt teszünk, rá egy réteg padlizsán, rá parmezán, bors, sok friss bazsalikom, beborítjuk mozzarellával. Újra rétegezzük, a vége paradicsomszósz és parmezán legyen. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Egész Olaszországot bejárva a legjobb pizzák nyomába ered két londoni fivér, James és Thom a TV Paprika legújabb sorozatában február 7-től. Háromkerekű Piaggio furgonjukkal tesznek gasztronómiai utazást, hogy felfedjék az ételimádó olaszok konyhai kulisszatitkait és a mindannyiunk által ismert és kedvelt híres olasz fogások eredetét.      
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top