Gasztro

Reggeli, ebéd, vacsora – egyszerű, de nagyszerű receptek hétvégére

Újra itt a hétvége, eljött az ideje a menü összeállításának. Ezúttal egy egyszerű reggelit, egy isteni csirkés fogást és egy spenótos, gyorsan elkészíthető vacsorát mutatunk.

 

Snidlinges tojáskrémes zsemle

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • só, bors
  • 2 evőkanál kacsazsír
  • 1 csokor metélőhagyma
Kategóriareggeli
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, majd megtörjük és felkockázzuk. A kacsazsírral, sóval, borssal kikeverjük (bele is turmixolhatunk, hogy még krémesebb legyen). A metélőhagymát apróra vágva hozzákeverjük.

 

Csirke ördöglány módra zöld krumplival

Hozzávalók :

  • 1 vöröshagyma
  • 1 kg-os egész csirke
  • 80 dkg burgonya
  • 3-4 szál rozmaring
  • 1-2 db chili paprika
  • 1 citrom
  • 1 lila hagyma
  • kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 3 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
Kategóriaebéd
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A csirkét szárnyasollóval vagy erős késsel felvágjuk a gerinc egyik, majd a másik oldalán (az így kieső keskeny farhát jó lesz levesbe). Hátával lefelé erősen a deszkára nyomjuk, amíg teljesen szétnyílik, akár egy könyv. Ezt pillangó-módszernek hívják.

2.  Dörzsöljük be sóval, borssal, a csípőspaprika-krémmel és olívaolajjal, majd helyezzük egy kerámiatálba, és dobjuk rá a rozmaringokat. A vöröshagymát és a csilipaprikákat karikázzuk fel vékonyan, és szórjuk rá a csirkére. Végül locsoljuk meg a citrom levével, majd a kifacsart citromokat is dobjuk melléje. Fóliázzuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe pácolódni legalább 2 órára, de jobb, ha egész éjszakára.

3. A sütőt melegítsük fel 230 fokra. A csirkéről vegyük le a hagymát, tegyük jól kiolajozott tepsibe, a rozmaringot és a citromhéjat dobjuk melléje. Mellével lefelé süssük 25-30 percig, aztán fordítsuk meg, és süssük újabb kb. 25 percig. Ha nagyon barnul, akkor takarjuk le vízbe áztatott, összegyűrt és kisimított sütőpapírral.

4. A zöld burgonyához főzzük meg héjában a krumplit, még forrón héjazzuk le, kockázzuk fel. A petrezselymet, a fokhagymát, a lila hagymát és a szoba-hőmérsékletű vajat robotgépben aprítsuk össze, öntsük egy serpenyőbe, süssük 1-2 percig, aztán forgassuk bele a krumplikockákat.

 

Spenótos-fetás falatok

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kevés olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 25 dkg spenótlevél
  • 50 dkg leveles tészta
  • 2-3 ek. szezámmag
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felengedett spenótot olívaolajon, a felaprított fokhagymával pároljuk készre. Vágjuk fel egészen kis kockákra a sajtot (nem baj, ha szétmorzsolódik), és keverjük a spenóthoz. Borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, és ha kell, sózzuk (a sajt önmagában is elég sós). Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, vágjunk belőle kb. 7×7 cm-es négyzeteket. Tegyünk minden négyzet közepére egy kevés spenótos-fetás tölteléket, a szélét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk háromszög alakúra, vagy készítsünk belőle batyut. A tetejét ismét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá szezámmagot. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top