Gasztro

Hogyan kell meggylekvárt főzni?

Ismét a meggyimádókhoz szólunk: a meggyleves után itt egy egyszerű meggylekvárrecept.

A meggy jótékony hatásairól már írtunk akkor, amikor a kedvenc meggylevesünk receptjét megosztottuk Veletek, nem ismételnénk magukat. A lekvár receptjéhez annyit fűznénk hozzá, hogy nyugodtan keverjetek a meggyhez más gyümölcsöt is, például málnát vagy ribizlit, a lekvár úgy még finomabb lesz.

Hogyan kell meggylekvárt főzni?

A meggylekvár hozzávalói:

  • 1,3 kg meggy (ha teszünk hozzá más gyümölcsöket is, akkor ez legyen az arány: 80 dkg meggy, 50 dkg ribizli vagy málna)
  • 2 evőkanál méz
  • 50 dkg befőzőcukor 2:1
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg

A meggylekvár elkészítése:

Mossuk meg és csepegtessük le a gyümölcsöket. A meggyet magozzuk ki, közben felezzük is el őket. Tegyük a gyümölcsöt, a befőzőcukrot és az őrölt szegfűszeget egy magas falú edénybe, jól keverjük össze, és hagyjuk állni 2 órán át. Ezután tegyük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett forrástól számítva legalább 3 percig főzzük.

Nézzük meg, hogy a lekvár milyen sűrű: egy kistányérra merjünk ki a forró meggylekvárból. Ha azonnal megdermed, akkor elég ideig főztük, elkészült. Ha még folyósnak ítéljük, akkor 1-2 percet húzzunk rá.  

A lekvárt töltsük forró vízzel kiöblített befőttes üvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd állítsuk az üvegeket fejjel lefelé 5 percig, és készen is vagyunk!

 Az olaszok így főzik a meggylekvárt:

További cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top