Gasztro

Vitamindús ízorgia: 3 könnyű nyári saláta

Télen inkább csak előétel, ilyenkor nyáron akár vacsora is lehet egy finom salátából. Mi most hármat is hoztunk, hogy ma már ne kelljen gondolkozni, mit készítsünk estére.

Ezek a saláták nemcsak színesek, hanem nagyon egészségesek, és akár gyors vacsoraként is bevethetők. Lépjünk túl a görög saláta–Cézár-saláta–Waldorf saláta szentháromságán!

Áfonyás-balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg áfonya
  • 12 dkg félkemény kecskesajt
  • 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.

Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. 

A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

 

Paradicsomos görögdinnye-saláta feta sajttal

Hozzávalók 2 főre:

  • só, bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg feta
  • kevés menta
  • 50 dkg görögdinnye
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A citrom levét egy kisebb tálba csavarjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, előbb félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, és a citromléhez adjuk addig, amíg a többi hozzávalót elő nem készítjük. 

A görögdinnyét kimagozzuk, felkockázzuk. A paradicsomot a görögdinnyével azonos méretűre aprítjuk. A feta sajtot nagyobb darabokra törjük. 

Az egészet egy tálba tesszük a lila hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan összeforgatjuk. 

Tálaláskor néhány mentalevelet tépünk a salátára.

 

 

Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel

Hozzávalók:

  • 1 kis csokor petrezselyem
  • kevés olívaolaj
  • kevés méz
  • 2 nektarin
  • 10 dkg halloumi vagy más grillezhető sajt
  • 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta

a fűszerkeverékhez:

  • fél ek. koriandermag
  • fél ek. római kömény
  • 2,5 dkg szezámmag
  • 5 dkg török mogyoró
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először a fűszerkeveréket készítjük el. 

Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük. 

Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.

A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük. 

Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).

A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.

 

A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.

A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.

A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.

A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.

 

Még több könnyű nyári saláta recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top