Gasztro

Sertéstejből készült a világ legdrágább sajtja

Kilónként 2300 dollárba, vagyis mintegy 650 000 forintba kerül a sertéstejből készült sajt. És hogy miért ilyen drága? Rögtön eláruljuk.

Hollandiában, egy családi farmon a világon elsőként készítettek sertéstejből sajtot, mely drágább, mint a világ mindeddig legdrágábbként számon tartott sajtja, a szerb Pule szamársajt.

A sertéssajt előállítása különösen macerás, mivel a kocákat nagyon nehéz megfejni. A sertések ugyanis csak kétóránként, nagyjából 30 másodpercig bocsátanak ki magukból, alkalmanként nagyjából 100 milliliter tejet.

Sertéstejből készítenek sajtot

A holland farmon egy mindössze félkilós sajtot tudtak készíteni, ennek az egyik felét megtartották, a másikat pedig egy magát nyilvánosan megnevezni nem kívánó vevő vásárolta meg. A sajtért kapott pénzt egy rákos gyermekeket segítő jótékonysági szervezetnek ajánlották fel.

Az ötletgazda, Erik Stenink elmondta: egyszeri próbálkozásnak szánták a sertéssajtot, de ha valaki kifejezetten megrendeli tőlük és kifizeti az árát, akkor hajlandóak elkészíteni újra. 

Forrás: Oddity Central

Még több sajt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top