Gasztro

Hétvégi menü őszi hangulatban

Körte, gomba, paradicsom – ezek már az ősz ízei. E heti hétvégi menünk is az ősz jegyében készült, lassan, de biztosan hangolódunk a hűvösebb napokra.

Körtés-gyömbéres turmix

Hozzávalók 2 főre:

  • 3 dl tej
  • 1 db körte
  • fél db banán
  • 1 teáskanál (aprított) gyömbér
  • 2 evőkanál zabpehely
Kategóriareggeli
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A gyümölcsöket tisztítsuk meg és vágjuk fel, öntsük egybe a hozzávalókat, turmixoljuk össze, és kész is az egészséges reggeli. Ha nem szeretnénk apró zabpehelydarabokat sem elrágcsálni, és nem érünk rá várni kicsit, hogy megpuhuljanak a tejben, akkor először csak azt turmixoljuk le egymagában, amíg porszerűvé nem válik, és utána adjuk hozzá a többi alapanyagot. Vagy elkészíthetjük előző este is, így a reggelre megszívja magát tejjel a zabpehely.

 

Gombás csirkeragu sajtos puliszkával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 tv paprika
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 1 kk. majoranna
  • 2 paradicsom
  • 1 mk. oregánó
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 csirke-alsócomb

Sajtos puliszka:

  • 50 g vaj
  • 8 dl víz
  • 50 g reszelt sajt
  • 10 dkg kukoricadara
Kategóriaebéd
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.

Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.

 

A puliszkához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.

 

Paradicsomos lepény (galette)

Hozzávalók:

  • 3 csipet só
  • a lekenéshez 1 db tojás
  • 170 g hideg vaj
  • 4 ek. hideg víz
  • 2 csipet szárított oregánó
  • 25 dkg (koktél) paradicsom
  • 220 g búzaliszt
  • néhány kanál bazsalikomos pesto
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért rajzoljunk körbe a tésztán és tépkedjük le a széleket.

5. A tészta közepét megkenjük pestoval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pestora ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.

6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha kész, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.  

 

Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top