Gasztro

Rekordárat fizettek egy 100 éves pezsgőért

Több mint harmincmillió forintért árvereztek el egy üveg százéves pezsgőt. Napjainkban amúgy a régi pezsgők egyre őrültebb árakat érnek el árveréseken.

Egy üveg százéves Krug pezsgőt 116 375 dolláros (átszámítva 32,7 millió forint) rekordáron árvereztek el New Yorkban egy árverésen. Az 1915-ös cuvée, amelyből összesen négy palack létezik még, soha nem hagyta el a franciaországi borospincét, még az árverés idejére sem, a győztes licitáló – akinek kilétét nem fedték fel – a helyszínen, a champagne-i borászatban fogyaszthatja el három másik személlyel együtt, akiket a Krug pincészet lát vendégül két napra.

A vevő és három útitársa megkóstolhatja a jelenleg az LVMH csoporthoz tartozó pincészet más ritka évjáratú italait is, sőt egy 3 Michelin-csillagos étterem, a L’Assiette Champenoise főszakácsa, Arnaud Lallement főz rájuk.

100 éves pezgsőt kóstolhatnak a győztes licitálók
100 éves pezsgőt kóstolhatnak a győztes licitálók – forrás: decanter.com

Minden pénzt megér?

A régi pezsgők egyre őrültebb árakat érnek el árveréseken. Egy palack 1841-es Veuve-Clicquot, amely 180 éven át hevert a tenger mélyén egy hajóroncsban a finn partok közelében, 30 ezer euróért talált gazdára, ami akkor rekordnak számított.

Még 2008-ban az Acker Merrall & Condit pincészet 84 700 dollárért adott el két üveg 1959-es Dom Pérignon rozét, ami az akkori árfolyamon csak 54 ezer eurónak felelt meg, vagyis ez a pezsgő palackonként kevesebbért kelt el, mint az 1841-es Veuve-Clicquot.

Még több pezsgő az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top