Gasztro

Túlélőmenü az első hideg hétvégére

Előkerül a meleg kabát, vége az indián nyárnak, ebben az időben kirándulni sem nagyon van kedvünk. Ha ki is mozdulunk, jó hazaérni és kicsit átmelegedni. Ilyenkor a legjobb sütni-főzni, hétvégi menünk ráadásul olyan jól átmelegít, hogy el is felejtjük, milyen hirtelen jött ez a télies idő.

Krémes-csokis zabkása

Hozzávalók:

  • ízlés szerint étcsokoládé
  • 1,5 bögre víz
  • fél banán
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 bögre zabpehely
  • 3-4 kk. barnacukor
  • 1-2 kk. juharfaszirup
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zabpelyhet öntsük fel vízzel, és tegyük tűzre. Adjuk hozzá a barna cukrot, a kakaóport, és főzzük sűrűsödésig. Keverjük bele a fahéjat és a banánt. Zárjuk el alatta a gázt, és adjuk hozzá a csokidarabkákat.

Tálaljuk gyümölccsel és kevés juharsziruppal meglocsolva.

 

 

Sütőtökös ricottával töltött sertéskaraj baconben

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • 1 tojás
  • 20 szelet bacon
  • a pirításhoz olaj
  • ízlés szerint bors
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 50 dkg ricotta
  • 30 dkg tisztított sütőtök
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A karajból 6 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. A ricottát borssal, sóval összekeverjük.

A tisztított sütőtököt 1×1 cm-es kockára vágjuk, majd közepes lángon, kevés olajon kicsit lepirítjuk. Közben adhatunk hozzá fél dl vizet, hogy kissé megpuhuljon a tök.

A tököt a ricottához forgatjuk, majd a tojássárgájával is jól összekeverjük. A tölteléket a karajokba töltjük, majd feltekerjük, és kívülről baconbe tekerjük (2-2 darabot számolunk egy 6 dekás húsra).

Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

TIPP: Nagyon finom mellé a sült zöldség.

 

Tejberizs (bögrésen)

Hozzávalók:

  • fél bögre (vagy kevesebb) cukor
  • 1 csipet só
  • 4 bögre (1 l) 2,8 %-os tej
  • 2 tasak (20 g) vaníliás cukor
  • 1 púpos bögre rizs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

(A bögre 2,5 dl-es)

1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdene forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst. 

2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot. 

3. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon. 

4. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csoki öntettel sem rossz.

 

 

Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top