Gasztro

Jócskán drágulnak a borok

Több és jobb minőségű szőlő termett idén, de az emelkedő költségek és a javuló minőség miatt az idei évjáratú borok jó eséllyel 10-15 százalékkal drágulnak majd.

Az áremelés mértéke borvidékenként, sőt borászatonként is nagyon eltérő lehet – mondta Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez az évjárat kiemelkedő, s ahogy fogalmazott: bizonyosan emlékezetes borok kerülnek majd a palackokba. Több bor is lesz, az október eleji adatok szerint a mostani termésből a tavalyinál 20 százalékkal több bort érlelhetnek a gazdák a pincékben, a termelés meghaladja majd a hárommillió hektolitert. A hazai fogyasztás körülbelül 2,5 millió hektoliter lehet, 700 ezer hektolitert pedig exportálnak – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Jócskán drágulnak a borok

Tornai Tamás szerint a jobb nevű pincészetek alighanem könnyebben tudják majd a fogyasztóikkal elfogadtatni a drágulást, a kevésbé ismerteknek komoly küzdelem lesz az értékesítés. A legészrevétlenebb “áremelkedés” a 800-1200 forint közötti kategóriában lehet majd, hiszen e kategóriában a legnagyobb a kereslet, és épp ezért a forgalomnövekedés is, ami alacsony fajlagos költségeket is jelent.

Leginkább az olcsóbb, 300-600 forintos bort ivó, árérzékeny közönség veszi majd észre az áremelkedést, már csak azért is, mert korábban ebben a szegmensben volt a legjelentősebb az import és annak árlenyomó hatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top