Gasztro

Sokan nem vizsgáltatják be a természetben szedett gombát

Hazánkban több ezren gyűjtenek gombát a természetben, ám sokan lusták elvinni bevizsgáltatni azt. Ez pedig életveszélyes.

Magyarországon jelenleg 226 nyilvántartott gombaszakértő van. Nem jut belőlük minden piacra, gombát viszont csak olyan helyen lehet árulni, ahol folyamatosan jelen van szakellenőr – mondta Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Fontos, hogy aki a természetben szed gombát, feltétlenül vigye el bevizsgáltatni. A gombaszakértőt alkalmazó piacok listája és a gombaszakellenőrök elérhetősége a Nébih honlapján megtalálható.

Auer Péter a műsorban kiemelte: a gombaszedéssel kapcsolatban számos tévhit kering, például az, hogy azt a gombát, amit a csiga megrágott, biztosan meg lehet enni, pedig ez nem igaz. Senki ne kockáztasson, gombaszedés után irány valamelyik piac, ahol ingyenesen elvégzik a gombavizsgálatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top