Gasztro

Hétvégi menü őszi ízekkel

Mák, brokkoli, kelkáposzta – ezeket az ízeket nyáron mellőztük, most ősszel viszont újra előkerülnek, és megszínesítik hétvégi menünket is.

Mákos, citromos minikuglóf

Hétvégi menü őszi ízekkel

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g cukor
  • 150 g puha vaj
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 150 g liszt
  • 1 kis bögre joghurt
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. darált mák

A citromos mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • fél citrom leve

Keverjük krémesre a vajat a cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a két tojássárgáját, majd a joghurtot. Forgassuk bele a lisztet és a mákot, és öntsük hozzá a citromok levét. A minikuglófformákat kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 18-20 percig. Amikor megsültek a kuglófok, kenjük rájuk a citromos cukormázat. Ehhez keverjük krémesre a porcukrot a citrom levével.

Brokkolis-kelkáposztás rizses hús

Hétvégi menü őszi ízekkel

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 1-2 csipet bors
  • 15 dkg csirkemell
  • 1 fej brokkoli
  • 20 dkg rizs
  • 1 kápia paprika
  • fél fej (felcsíkozva) kelkáposzta

A brokkolit mossuk meg, és szedjük rózsáira, a kelkáposztát vágjuk csíkokra. A rizst öblítsük át! Kevés olajon pirítsuk meg a felszeletelt vöröshagymát, adjuk hozzá a kockára vágott csirkét, és erős tűzön pároljuk fehéredésig. Adjuk hozzá a csíkokra vágott kelkáposztát, pároljuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a rizst, és öntsük fel a borral. Amikor elpárolog, adjunk hozzá még kb. fél liter vizet vagy húslevesalaplét. Főzzük félpuhára a rizst, adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit és pároljuk együtt néhány percig. Fűszerezzük sóval, borssal, keverjük jól össze, és töltsük át egy jénai tálba a levével együtt. Ha szükséges, önthetünk még alá egy kevés fehér bort vagy levesalapot, amit majd sütés alatt magába szív. 180 fokra előmelegített sütőben süssük még további 15 percig. Szórhatunk rá reszelt sajtot is.

Petrezselymes-pestós spagetti

Hétvégi menü őszi ízekkel

Hozzávalók:

  • 2 csokor petrezselyem
  • 3 kk. felaprított metélőhagyma
  • 1 kk. tengeri só
  • 8-10 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 marék héj nélküli mandula
  • 3 ek. reszelt sajt (Gouda, vagy Trappista)
  • 25 dkg spagetti

Főzzük ki a spagettit, és a főzővizéből tegyünk félre kb.1,5 decit.
 A mandulát egy serpenyőben pirítsuk át, hogy intenzívebb legyen az íze, majd mozsárban törjük durvára.  A sajt kivételével tegyük az összes hozzávalót és az olívaolaj felét egy aprítóba, és zúzzuk össze. Locsoljunk még hozzá az olívából, hogy krémes legyen az állaga. Amikor elkészültünk vele, adjuk hozzá a reszelt sajtot.  Egy lábosba keverjük össze a szószt a spagettivel és egy kevés főzőlével. Melegítsük át, és tálalhatjuk.

Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top