Gasztro

Durván drágulhat a gomba

2016-tól már a szabadban gyűjtögetett gomba után is adózni kell. A kereskedők nagy valószínűséggel a vevőkre hárítják majd a pluszköltséget, ami drasztikus dráguláshoz vezethet....

Adózniuk kell majd azoknak a kereskedőknek, akik a gombát, csigát, gyógynövényeket vásárolnak fel a gyűjtőktől, ezen felül pedig az adminisztrációs terheik is nőnek majd. Ha a költségeket áthárítják a vevőkre, az akár 20 százalékos drágulást is hozhat.

Durván drágulhat a gomba

A tervek szerint a felvásárlónak 4 százalék személyi jövedelemadót kell az áruért kifizetett pénzből levonnia, bevallania és forrásadóként az államkasszába befizetnie. Kivéve, ha egyéni vállalkozótól vagy mezőgazdasági őstermelőtől veszi a gombát, rájuk ugyanis továbbra is más adó- és járulékszabályok vonatkoznak.Az új szabály szerint az átvevőnek minden egyes gombagyűjtőtől el kell majd kérnie az adószámát, a személyiigazolvány-számát, és ennek alapján befizetni a 4 százalék adót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adószám nélküli gyűjtőtől hivatalosan át sem vehetik a gombát – írja a VS.hu.

Jónás Gábor, a gombaátvétellel, -termesztéssel és -kereskedéssel foglalkozó fővárosi Gombatelep vezetője, szerint már most is nagy a baj, kicsi a kereslet a gomba iránt. “Míg Nyugat-Európában évente 10-15 kiló gombát is megesznek egy évben fejenként, addig Magyarországon alig egy kilót” – mondta, a drágulással pedig tovább csökkenhet a fogyasztás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top