Gasztro

Így főz a szülinapos Gordon Ramsay

Botrányok, káromkodás, éttermek és híres barátok. A ma 49 éves Gordon Ramsay-ről sokszor és sok mindent írtak már, de azt még soha senki nem vonta kétségbe, hogy istenien főz. Mi 3 receptjével köszöntjük a sztárséfet.

Egyszerű brokkolikrémleves Gordon Ramsay-től

forrás: allesistgut.wordpress.com
forrás: allesistgut.wordpress.com

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 tk. só
  • frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
  • víz
  • olívaolaj
  • kecskesajt tálanként 2 szelet
  • dióbél tálanként 5 db

Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.

 

Kolbásszal, babbal töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 200 g choriso kolbász (ha nem jött össze a beszerzése, maradt az itthoni, házi kolbász)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma finomra vágva
  • 2 kis dobozos cannellini bab (én vörös babot kaptam, nem rontotta el)
  • kakukkfű (nyilván frisset használ, nekem nem volt, szárítottal is megtette)
  • 4 szem olajos szárított paradicsom (én még kiegészítettem darabolt paradicsommal, hogy sok szaft legyen)
  • 1 ek. piros paprika
  • olívaolaj, só, bors
  • 4 dl fehér bor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom

A kolbászt feldaraboljuk, bedobjuk a serpenyőbe, megpirítjuk, és a szaftjába tesszük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Mehet hozzá a kakukkfű is, só, bors, majd hozzáadjuk a babot és a szárított paradicsomot. Épp csak össze kell rottyantani, és már félre is húzhatjuk a tűzről.

A csirke belsejét alaposan sózzuk, borsozzuk, majd feje tetejére állítjuk a csirkét, és beletöltjük a babot. Ha nem fér bele az egész, semmi gond, majd köretként megesszük a maradékot úgyis. A töltés után egy egész citrommal eldugaszoljuk a nyílást és hústűvel bebiztosítjuk. Meglocsoljuk az egész csirkét olajjal, bedörzsöljük, sőt masszírozzuk sóval, borssal, és jó sok pirospaprikával.

Magas falú jénaiba vagy tepsibe 4 deci bort és a 2 deci vizet öntünk, teszünk még hozzá kakukkfüvet, és mehet bele a csirke. Lefedjük alufóliával, és betoljuk a sütőbe, hogy 1 órát süljön 180 fokon. Egy óra múlva levesszük a fóliát, és még pirítjuk 30 percig.

Ha kész, kiszedjük a tölteléket a csirkéből, és összerottyantjuk a maradék babbal, amihez hozzácsavarjuk a megsült citromot is. Kész is van a főfogás. 

Csokiszuflé (forró csokifondant) Gordon Ramsay-től:

 

Gordon Ramsay fantasztikus csokiszufléja

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 g vaj + a formák kivajazásához 
  • 2 tk. cukrozatlan kakaópor
  • 50 g jó minőségű (minimum 70%-os) étcsokoládé
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 50 g finomliszt

Kivajazzuk, és a kakaóporral alaposan körbeszórjuk a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk. Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is. Átszitálva hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, majd az így kapott masszát a szufléformákba öntjük. 12 percig sütjük, majd meleg tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk. 

Fagyival, savanykás lekvárokkal és gyümölcsökkel a legfinomabb.

Még több cikk Gordon Ramsay-ről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top