Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

A kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké nyilváníthatják

Magyarország hagyományos különleges termékké akarja nyilváníttatni a kürtőskalácsot az Európai Unióban.

Már egyeztetések folynak magyar és erdélyi szakmai szervezetek között, a szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak – közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy egy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az ezzel a receptúrával készült terméket az emberek. Továbbá egy élő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is.

Gál Péter kiemelte: az FM kiemelt célja, hogy a magyar értékeket felkutassa, és megvédje. Ennek érdekében az ország az unió által rendelkezésre bocsátott eszközökkel is él. Ennek keretében célkitűzés, hogy Magyarország növelje e földrajzi árujelzővel ellátott magyar termékek számát, valamint emelkedjen a Magyarországhoz köthető hagyományos különleges termékek száma is. Így nem is lehet kérdés – vélekedett a helyettes államtitkár –, hogy a kürtőskalács alkalmas a hagyományos különleges termék oltalomra.

Hagyományos különleges termékké nyilváníthatják a kürtőskalácsot

Már hungarikum

Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára utalt arra: a Hungarikum Bizottság úgy döntött december 3-án, hogy a hungarikumok gyűjteményébe emeli ötvenötödikként a kürtőskalácsot. De, ha a kürtőskalácsot az unióban is oltalom alá kívánja helyeztetni Magyarország, az unió által elismert védjegyrendszerben is el kell ismertetni a terméket.

Tamás Sándor, a romániai Kovászna megye tanácsának elnöke az hangsúlyozta: “azért szeretjük a kürtőskalácsot, mert a mienk”. A románok is kürtöskalácsnak nevezik a kürtős kalácsot, de Angliában és Franciaországban is annak mondják. Ez ugyanis egy olyan székely-magyar termék, amelynek egy neve van, kürtőskalács.

Ezt a Kárpát-medencében mindenki tudja Konstanzától Sopronig. Sokan jövedelem-kiegészítésként, de már sokan megélhetésük biztosítására is sütik a kürtőskalácsot. Sütésével a világban naponta már ezernél is többen foglalkoznak. A kürtöskalácsot előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is – fűzte hozzá.

Albert Zoltán, a  Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvivője az MTI kérdésére arról beszélt, hogy a kürtőskalács receptjét mindenki szabadon használhatja, a hagyományos különleges termék oltalom éppen ezt szolgálja, a kürtőskalács ugyanis nem termékvédjegy. Ez azt jelenti, hogy aki betartja a kürtőskalács előállítási receptúráját, az nevezheti a termékét kürtőskalácsnak.

Megkívántad a kürtőskalácsot? Készítsd el!

Címlap

top