Gasztro

Péksütemény házilag: csokis zsömle

Ha holnap reggelire valami igazán finomat szeretnétek enni, akkor süssetek csokis zsömlét! Gyönyörű és nagyon finom, csak arra kell vigyázni, hogy el ne párologjon reggelig.

A házi péksütemények íze össze sem hasonlítható a boltban kaphatóakkal, és bár sok péksütemény idő és munkaigényes is, mindig bebizonyosodik, hogy megérik a fáradságot. Ez a mai csokis zsömle is ilyen, garantálhatjuk, hogy a család hálás lesz a friss házi péksüteményért

Péksütemény házilag: csokis zsömle

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 300 g BL 80 liszt
  • 300 g BL 55 liszt
  • 135 ml szoba-hőmérsékletű víz
  • 135 ml meleg tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 110 g kristálycukor
  • 50 g puha vaj
  • 80 g süthető étcsokoládé-pasztilla
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. méz
  • csipetnyi só
  • a kenéshez 1 felvert tojás

Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel, és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.
A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).
A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)

Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog. 
 
Piazza Gabriella további péksüteményei

Még több péksütemény házilag:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top