Gasztro

Milyen olajat használj a főzéshez?

Régi dilemma: milyen olajjal főzzünk a kismillió lehetőség közül? Milyen hőfokra mi az ideális zsiradék, és milyen élettani hatással bírnak az olajok?

Sajnos az egész olaj-dolgot nem lehet annyival elintézni, hogy a jó öreg disznózsír az rossz, az olívaolaj pedig nagyon jó, szóval ne csinálj semmit disznózsírral, hanem csinálj mindent olívaolajjal. 

Tény, hogy az olívaolaj mára a legnépszerűbb és legelterjedtebb egészséges alternatíva, amiben rengeteg az antioxidáns, és különleges, selymes íze miatt is szeretjük. Persze nem mindegy, milyet veszünk: az olívaolajok között is vannak kevésbé jó minőségű változatok, így törekedjünk mindig az extra szűz olaj vásárlására. Ez a fajta 190 fokon füstöl, így – a hiedelmekkel ellentétben – tökéletesen alkalmas sütésre is.

Milyen olajat használj a főzéshez?

Hasonlóan népszerű, a biokörökből egyre inkább kigyűrűző olajfajta a kókuszolaj, ami állagából adódóan kiváló vegán megoldást nyújthat a hagyományos vaj helyett. A kókuszolajban telített zsír van, ami bár egészen sokáig igazi mumus volt az egészséges táplálkozást hirdetők szemében, azért nem halálos dolog. Ennek köszönhetően egyébként sokkal tovább nyújt teltségérzetet.

Ott vannak még a legismertebb növényi olajok, például a napraforgó- vagy a szójaolaj. Ezeket azért szeretjük régóta, mert magas hőfokon füstölnek, ezért könnyen és sok mindent készíthetünk velük. Az ilyen típusú zsiradékokban azonban elég kevés a tápanyag és olyan káros mellékanyagok is felszabadulhatnak belőlük, amiket nem szívesen tudnánk szervezetünkben.

Az olajpálmából készült pálmaolaj is kerülendő, elsősorban azoknak, akiket érdekel az esőerdők és az élő környezet sorsa. Ez az olaj egyébként a kókuszolajhoz hasonló állagú és hatású, szintén vegán alternatíva az állati eredetű zsiradékok helyett.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top