Gasztro

Csokisors: nem tudhatjuk, merre tart az édesipar

Az édesiparnak súlyos nehézségekkel kell megküzdenie. Ez részben a változó fogyasztási szokásoknak, részben a kakaótermesztés problémáinak tudható be – írja a HVG.

Stagnál az édesipari piac Nyugat-Európában, elsősorban a cukorral kapcsolatos egészségügyi aggályok miatt – írja a HVG. A világon összesen több mint hárommillió tonna kakaóbab fogy évente. A globális kereslet viszont növekszik a fejlődő országok miatt, ahol azelőtt nem volt jelentős a csokoládéfogyasztás.

 

A jövőben a kakaó árának csökkenése várható, mert a termelés gyorsabban nő a fogyasztásnál. Ez azonban nem sokat segít a csokoládéiparon, mert a késztermék árának csak kis része a nyersanyag.

Hosszú távon viszont áremelkedésre kell számítani. A kakaó kényes növény, nem tűri jól a klímaváltozást, a betegségeket, kártevőket sem. Sok farmer inkább gumit és pálmaolajat termel a kockázatos édesség-alapanyag helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top