Gasztro

12 isteni gyors vacsora

Már megint itt vannak a hétköznapok, a hétvégi maradék is elfogyott, és fogalmunk sincs mi legyen a vacsora. Ráadásul most, hogy a nappalok is egyre hosszabbak, és az idő is jobb, végre többet vagyunk kint, és sokszor tényleg csak valami gyors vacsorára futja. Hoztunk is 12 receptet, amit tavasszal érdemes kipróbálni.

Télen is vannak olyan helyzetek, amikor nincs időnk vagy kedvünk a vacsorával pepecselni, de ilyenkor, amikor végre kiszabadulhatunk a négy fal közül, akkor már tényleg csak valami könnyű, gyors vacsorát érdemes betervezni hétköznap estékre. Jönnek a tavaszi alapanyagok is, elővehetjük – és elő is vettük – a medvehagymás, snidlinges recepteket, és a retekszezont is ki kell használni. Ha pedig a sós gyors vacsorák mellett az édesek is szóba jöhetnek, akkor bármikor össze lehet ütni egy gyors túrógombócot, egy finom amerikai palacsintát vagy akár egy kalácspudingot.

 

Modenai spagetti

Hozzávalók:

  • 1 konzervkukorica
  • 500 g spagettitészta
  • 2 evőkanál margarin
  • 300 ml főzőtejszín
  • egy kiskanál méz
  • egy filézett csirkemell
  • bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olaj
  • egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.

 

Tavaszi saláta csirkemellel

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. libazsír
  • 2 db újhagyma
  • 4 db hónapos retek
  • fél citrom leve
  • 8 db közepes új burgonya
  • 200 g csirkemell
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12 db zöld spárga
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A spárgákat megtisztítjuk, alsó, fás részeiket letörjük, a szárakon lévő vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A spárgasípokat forrásban lévő, sós-ecetes vízbe dobjuk, és roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk.

A tojásokat a spárga főzővizébe rakjuk, és újraforrástól számítva 6 percig főzzük. Ezután kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk, és félretesszük.

A fokhagyma héját lefejtjük, a gerezdet szétpasszírozzuk. A hagymát finomra aprítjuk. A hónapos retket vékony karikára vágjuk.

Az újburgonyákat megmossuk, alaposan megtöröljük, és mindegyiket 4-5 darabra vágjuk. A csirkemellet 1-2 cm széles csíkokra vágjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, hozzáadjuk a burgonya darabokat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük, félretesszük. Ezután a serpenyőben maradt zsiradékban megpirítjuk a csirkemell csíkokat is, majd ezeket is kivesszük, félretesszük.

A serpenyőben maradt zsírhoz egy kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pirítjuk.

Közben az összes előkészített hozzávalót tányérokra rendezzük, megszórjuk sóval, frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk a fél citrom levével, végül a hagymás zsiradékkal, és azonnal tálaljuk.

 

Petrezselymes bulgursaláta mazsolával

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál só
  • 1 maroknyi mazsola
  • 2 csokor petrezselyem
  • 60 ml olívaolaj
  • 4 db paradicsom
  • 60 ml citrom leve
  • 2-3 szál újhagyma
  • 10 dkg bulgur
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.

 

Fehérboros-rozmaringos csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db csirkecomb
  • köretnek karfiol
  • köretnek brokkoli
  • 3 szál rozmaring
  • ízesítéshez citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • köretnek sárgarépa
  • 5 dl (olaszrizling) fehérbor
  • 3 dl húsleves
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.

 

Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!

 

Tonhalkrémes tortillatekercs, paradicsom salsával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 csipet só
  • 4-5 szem olívabogyó
  • 4-5 szem kapribogyó
  • 120 g tonhalkonzerv
  • 4-5 levél jégsaláta
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd citrom leve
  • 1 db szárzeller
  • 1 csipet őrölt bors
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 4 db 20-22 cm átmérőjű tortillalap

Salsa:

  • fél fej lila hagyma
  • 1 evőkanál koriander
  • 1 db chili paprika
  • köretnek jégsaláta
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 gerezd lime leve
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az alapkrémhez a saláta és a paprika kivételével az össze alapanyagot keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és ha előre dolgozunk, lefedve a hűtőbe tesszük. A salsát is előre elkészíthetjük. Egy másik keverőtálban összeborítjuk az összes hozzávalóját és összekeverjük. Fogyasztás előtt a tortillalapok mindkét oldalát 4-5 másodpercre nyílt láng fölé tartjuk. Ezzel lágyítjuk, és átmelegítjük. Ha villanylapunk van, akkor serpenyőt hevítünk, és ugyaezt elvégezzük benne, zsiradék nélkül. Kiterítjük a lapot, megkenjük a krém negyedével. Salátát szórunk rá, rátesszük a paradicsomot, uborkát, paprikacsíkokat, és szorosan feltekerjük. A salsával és friss salátával tálaljuk.

 

Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel

Étel:

  • 0,5 dl olaj
  • fél kávéskanál kakukkfű
  • 0,5 kg csirkemell
  • 1 csipet fűszerpaprika
  • késhegynyi chili paprika
  • 0,4 kg burgonya

Dresszing:

  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • fél db citrom leve
  • fél kávéskanál mustár
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket. Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.

 

Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel

Hozzávalók:

  • fél kavéskanál só
  • 1 doboz tejföl
  • 4-5 szelet bacon
  • 1 dl olaj
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • ízlés szerint chili paprika
  • 1 db brokkoli
  • fél kávéskanál currypor
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló. 

 

Rukkola saláta fetával és kenyérrel

A salátához:

  • 1 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db uborka
  • 10 dkg feta
  • 4 ek. fehérborecet
  • 10 dkg rukkola
  • 6 ek. olaj
  • csipetnyi só
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához. TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (lsd. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.

 

Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 retek
  • 3 bögre alaplé
  • 4 ek. mascarpone
  • 1 karalábé
  • 1 bögre gersli
  • fél csokor medvehagyma
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.  

 

Zöldséges-csirkesonkás rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • a rétes megkenéséhez 1 tojás
  • a lapok megkenéséhez 1 dl olaj
  • 1 csomag (6-8 lap) réteslap

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 ek. olaj
  • bors
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 45 dkg vegyes, kockára vágott (lehet mirelit is) zöldség
  • 15 dkg csíkokra vágott csirkesonka
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az olajon megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, és ha már elég puha, egy kevés vízzel elkevert keményítőt adunk hozzá. Ez azért kell, mert a zöldség valószínűleg majd levet enged a pároláskor – ha nem engedne, nyugodtan hozzáönthetünk 1 dl vizet.

Ezután belekeverjük a lereszelt sajtot és a sonkacsíkokat, majd az olajjal megkent réteslapokra tesszük a tölteléket (3-4 lapra a felét). Feltekerjük, megkenjük tojással, esetleg megszórjuk olajos magvakkal. 170-180 fokos sütőben pirosra sütjük.

 

Túrólepény

Hozzávalók:

  • 2 ek. liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 25-30 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 6-8 dkg búzadara
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Minden hozzávalót egy tálba mérünk és kézzel összegyúrjuk. Ha nagyon ragad, akkor adunk még hozzá búzadarát és/vagy zsemlemorzsát, esetleg lisztet. Kb. 10 percig állni hagyjuk.

2. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából gombócokat formázunk, ellapítjuk tenyérrel, és a serpenyőbe tesszük. Mindkét oldalukat pirosra sütjük. (Kb. 4-5 cm átmérőjű lepénykék lesznek.)

Salátával, friss zöldségekkel, chutney-val, vagy akár magában is ehetjük.

 

Tipp: zöldfűszerekkel is feldobhatjuk.

 

Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • 2 zsenge karalábé
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 8 levél zsálya
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 3 szál újhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 ek vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 szál (30 dkg) zsenge sárgarépa
  • fél dl száraz fehérbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fehérbors

A gombóchoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 nagy tojás
  • fél csokor snidling
  • 3,5 dkg búzadara
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.

2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk.

A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top