Gasztro

Hétvégi menü húsmentes finomságokkal

Én odavagyok a húsért, de ha elképzelek egy sajttal töltött diópesztós raviolit, nagyjából elájulok a gyönyörűségtől. Próbáljátok ki hétvégi húsmentes menünket.

húsos hétvégi menü is nagy kedvencünk volt, és egy jó sajtos hétvégi menüt sem utasítanánk soha vissza, de vannak napok, amikor a húsmentes fogásoké a főszerep. Ez a hétvége most pont ilyen. Isteni reggel, 3 fogásos ebéd és villámdesszerttel zárt mennyei vacsora. 

Mogyorós, banános smoothie bowl

Hozzávalók 2 tálhoz:

  • 1 bögre (2,5 dl) mandulatej vagy tej
  • 1 érett (kissé fagyos, hűtőbe tett) banán
  • 2 óriás datolya
  • a tetejére szeletelt banán, goji bogyó, kókuszchips, darabokra tördelt mogyoró
  • 2 kk. Nutella
  • 1 kk. darált lenmag
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Áztassuk be a datolyát forró vízben, majd szedjük ki a magját. 

Dobjuk egy turmixgépbe a fagyos banánt, adjuk hozzá a datolyát, a lenmagőrleményt és a nutellát. Öntsük fel növényi tejjel, és turmixoljuk össze. Öntsük tálkákba és dekoráljuk magvakkal, banánnal, goji bogyóval.

 

 

Sárgarépaleves joghurttal

Hozzávalók:

  • 4 csomó friss sárgarépa
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 dl natúr joghurt
  • 1 db zöldségleves kocka vagy fél liter zöldség alaplé
  • 60 g szezámmag
  • fehérbors
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük, a leveskockát fél liter vízben feloldjuk. A répát forró olajon közepes tűzön megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, majd ízesítjük sóval, borssal és jól felforraljuk, végül a tűzről levéve hűtjük, hozzákeverjük a joghurtot, és 5 percig gyenge tűzön főzzük.

Közben a szezámmagot egy teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranyszínűre pirítjuk.

Tálaláskor a finomra vágott sárgarépazöldet és a pirított szezámmagot külön edényben adjuk a leves mellé, és ki-ki ízlése szerint vesz belőle.

 

Kecskesajtos ravioli diópesztóval

Ravioli, 4 személyre:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 30 dkg durumliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj

Töltelék:

  • 20 dkg kecskesajt

Feltét:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj
  • ízlés szerint citrom leve
  • 10 dkg dió
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A raviolihoz a durumlisztet keverjük el egy csipet sóval, a tojássárgájával, az olívaolajjal és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. Gyúrjuk simára, felezzük meg, és nyújtsunk belőle két vékony lapot. Az egyikre helyezzünk egymástól 3-4 cm-re sajtkockákat, és tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. A töltelék körül nyomjuk össze alaposan a két tésztaréteget, majd derelyevágóval vágjunk négyzeteket. 

 

A diópesztóhoz a dióbelet törjük egészen apróra, a petrezselymet vágjuk finomra, a megpucolt fokhagymát aprítsuk fel. Keverjük el mindezt az olívaolajjal, fűszerezzük kevés citromlével, sóval, frissen őrölt borssal. A tésztát 1-2 perc alatt főzzük ki lobogó, sós vízben. Szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzunk rá diópesztót, és azonnal tálaljuk.

 

Meggyes-mandulás bögrés süti

Hozzávalók:

  • fél bögre cukor
  • fél bögre szeletelt mandula
  • 1 db narancs reszelt héja
  • fél bögre natúr joghurt
  • 2 bögre búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél bögre étolaj
  • 2 db tojás
  • fél bögre tejföl
  • 2 bögre magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a joghurtot és a tejfölt és alaposan kikeverjük. Beleöntjük az olajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt, kb. 18×24 cm-es sütőformába egyengetjük. A tetejét alaposan megszórjuk lecsepegtetett magozott meggyel és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

20 perc elteltével megszórjuk a szeletelt mandulával és visszatoljuk még további kb. 15 percre.

 

Spenótos túróval töltött csőtészta

Hozzávalók:

  • 1,5 dl paradicsomszósz
  • 100 g felszeletelt mozzarella
  • 200 g spenótlevél
  • szerecsendió
  • oregánó
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 150 g túró
  • 12 db canelloni cső tészta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát kevés olajon párold meg, dobd hozzá a fokhagymát és add hozzá a spenótot. Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor megpárolódott, keverd össze túróval és egy egész tojással. A canelloni óriáscsőtésztákat töltsd meg a túrós-spenótos masszával, és fektesd szorosan egymás mellé egy hőálló jénai tálba, és locsold meg paradicsomszósszal.

A paradicsomszószt fűszerezd csipetnyi sóval, borssal, oregánóval, és így kend a tésztákra. Önts alá fél deci vegetával ízesített vizet, és lefedve, a sütőbe téve kezdd el párolni. Húszperces sütés után fedd be a tésztát a mozzarellaszeletekkel, és süsd addig, amíg a sajt rápirul.

Tipp:
A canelloni csőtészta sós palacsintával is helyettesíthető. Ebben az esetben a palacsintát ki kell sütni, és a spenótos-túrós töltelékkel megkenni. Tekerd fel, fektesd szorosan egymás mellé elhelyezve egy tálba téve, és kend meg paradicsomszósszal. Borítsd be a sajtszeletekkel, és süsd húsz percig.

A tésztát helyettesítheted lasagnelapokkal is, csak akkor a tésztát forrásban levő vízben 4-5 percnyi főzéssel puhítani kell

 

Mandulás avokádópuding

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 kanál méz
  • kevés (aprított) mandula
  • 1 db (érett) avokádó
Kategóriareggeli
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Turmixoljuk össze az avokádót, a tejet és a mézet, majd szórjuk meg mandulával.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top