Gasztro

Vasárnapi kényeztetés: lekváros kelt palacsinta

Ha hétköznapokon nem is, de ilyenkor hétvégén igazán belefér egy kis kényeztetés. Erre (is) tökéletesen alkalmas a palacsinta, amit bármikor bármilyen formában tálalunk – morzsája sem marad. Ilyen ez a kelt palacsinta is, isteni baracklekvárral kínálva

Lehet persze klasszikus túrós palacsintát is sütni, vagy akár amerikai palacsinta is kerülhet az asztalra – mindegyiknek örülni fog a család, de mi ma erre a kelt palacsintára esküszünk. 

Kelt palacsinta

Hozzávalók a kelt palacsintához:

  • 3/4 bögre (kristály) cukor
  • egy csipet só
  • 6 db tojás
  • 2 bögre 2,8 %-os tej
  • 1 tk. szárított (vagy 1-2 dkg friss) élesztő
  • 2 bögre finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre=2,5 dl

 

1. A tejet felmelegítjük, és egy keveset átöntünk egy csészébe, amiben felfuttatjuk az élesztőt.

2. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjét habbá verjük.

3. Ezután egy megfelelő méretű tálba összekeverjük a cukrot a tojás sárgákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az élesztős tejet, majd apránként a tejet. Tulajdonképpen csomómentes palacsintatésztát készítünk, amihez végül könnyedén hozzáforgatjuk a habot. Állni hagyjuk, míg meg nem kel a tészta. Ez 15-20 percet jelent meleg helyen, és nem kell aggódni, a tészta nem fog nagyon felemelkedni, inkább az állaga változik.

4. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beleöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, miközben a serpenyőt úgy mozgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön benne.

5. A szokásos módon az egyik, majd a másik oldalát is megsütjük. Mindegyik palacsinta előtt teszünk egy fél kávéskanálnyi olajat a serpenyőbe.

6. Vaníliás cukorral meghintve, vagy lekvárral leöntve tálaljuk.

 

Még több palacsintarecept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top