Gasztro

Így lesz tökéletes a salátaönteted pofonegyszerűen

Túl az olívaolajon mutatok néhány szuper salátaöntet-receptet.
Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka cafeblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog.
 

A legegyszerűbb salátaöntet

A saláta lelke az öntet: zsírok és savak játéka. A zsírok a szánkban érzett bársonyos hatás kialakításáért felelősek, a savak pedig arra hivatottak, hogy minden falat végén újra és újra megtisztítsák ettől az érzettől az ízlelőbimbóinkat azért, hogy aztán a szánkba vett következő adag étel selymes hatását ismételten élvezni tudjuk. Nagyon fontos tehát a fenti két fő összetevő egyensúlya, ami egy klasszikus vinaigrette (ecet-olaj öntet) esetében egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keverékét jelenti.

Ez tulajdonképpen a legegyszerűbb salátaöntet, amely bármilyen nyers vagy párolt zöldség ízével nagyszerűen harmonizál.

  • A hozzávalókat só, bors, ecet és olaj sorrendben érdemes összekeverni, így a só azonnal feloldódik.
  • A keverés folyamatát gyorsíthatjuk, ha az összetevőket egy befőttesüvegbe rakjuk, az üveget lezárjuk, és néhány másodpercig rázzuk.
  • A jó minőségű ecet és olaj legtöbbször nem is kíván más ízt maga mellé, de mivel a változatosság gyönyörködtet, gazdagíthatjuk a dresszingünket zöld fűszerekkel (ezeket csak a végén adjuk hozzá), mustárral, kevés cukorral, mézzel, finomra aprított mogyoróhagymával, fokhagymával, szardellával, joghurttal, nyers vagy főtt tojással, csípős paprikával stb.
  • Sőt magát az ecetet is vegyíthetjük, de akár le is cserélhetjük citrom-, narancs- vagy paradicsomlére, esetleg friss gyümölcspürére (mondjuk eperre, passiógyümölcsre). Mivel ezek savtartalma az eceténél alacsonyabb, a harmonikus íz eléréséhez a gyümölcslé vagy püré arányát az öntetben növelni kell. 
A tökéletes salátaöntet titka

Íme, néhány percek alatt összeállítható salátaöntet egy nagyjából 4 személyre elegendő salátatálhoz:

1. Csípős paprikás-kakukkfüves majonéz ropogós, kemény levelű, de nem túl karakteres ízű, salátákhoz akár hideg sültekkel keverve. Összetevők: majonéz (1 db tojássárgája, kb. 150 ml napraforgóolaj, mustár, só, fehér bors, citromlé), cukor, csípős paprika, kakukkfű.

2. Epres-balzsamecetes öntet spárgához, parajhoz, madársalátához, fiatal zöldsalátákhoz. Összetevők: 12 szem eper, 4 tk frissen facsart citromlé, 1 tk méz, 2 ek balzsamecet, kb. 40 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors.

3. Narancsos-fokhagymás vinaigrette fehér húsokkal, halakkal vagy tenger gyümölcseivel kevert nagyon zsenge vagy ropogós levelű salátákhoz. Összetevők: 1 narancs, 80 g extra szűz olívaolaj, mustár, 1 gerezd sült fokhagyma, só, fehér bors.

4. Petrezselymes citronette bármilyen salátához. Összetevők: 3 ek frissen facsart citromlé, 9 ek extra szűz olívaolaj, ½ gerezd szétpasszírozott fokhagyma, egy nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld.

5. Citromos-mentás joghurt uborkával, édesköménnyel, rukkolával, fekete olajbogyóval kevert nyári salátákhoz. Összetevők: 100 g zsíros natúr joghurt, 1 ek citromlé, 1 db finomra aprított mogyoróhagyma, 40 g extra szűz olívaolaj, 4 mentalevél.

6. Aszaltparadicsom-pesztó mozzarellával, rukkolával, érlelt sajtokkal, padlizsánnal kevert salátákhoz. Összetevők: 10 db olajos aszalt paradicsom, 1 db közepes paradicsom (csak a húsa), 1 ek fenyőmag, 5 db bazsalikomlevél, 50 g extra szűz olívaolaj, 1 tk sózott kapribogyó (leöblítve), só.

7. Szardellás-kapribogyós öntet nyers gyökérzöldségekhez, articsókához. Összetevők: 5 db olajos szardellafilé, 1 ek sózott kapribogyó (leöblítve), 1 ek magozott zöld olajbogyó, 80 g extra szűz olívaolaj.

Ma már nagyon sokféle ecet és olaj kapható, érdemes ezekből kettőt-hármat a kamrapolcon tartani néhány marék olajos maggal együtt, hogy változatos legyen az otthoni salátaöntet-kínálat.

Befejezésül pedig itt egy olasz közmondás: “A tökéletes salátaöntet elkészítéséhez négy ember szükségeltetik: egy bölcs, aki a sót, egy fösvény, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, és végül kell egy őrült is, aki a fenti hozzávalókat összekeveri.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top