Gasztro

6 gluténmentes liszt, amit érdemes kipróbálni

Egyre több gluténmentes liszt kapható már Magyarországon is, csak sokszor azt nem tudjuk, hogy melyik miért és mire jó pontosan. Most ebben segítünk.

Gluténmentes diétát követők legismertebb lisztjei: a rizsliszt, a kukoricaliszt, valamint a burgonya- és a kukoricakeményítő. Ezek mindegyikének elenyésző a rosttartalma, glikémiás indexük viszont magas, ami azt jelenti, hogy fogyasztásuk után gyorsan felszívódnak, megemelik a vércukorszintet, ezért jobb őket elkerülni, mert nemcsak hamarabb leszünk tőlük éhesek, még ártunk is magunknak. Gyakori fogyasztásuk ugyanis inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet, amely később cukorbetegséggé alakulhat.

 

Egészségünk megőrzése érdekében érdemes beillesztenünk a rostban gazdag, gluténmentes liszteket az étrendünkbe. A legjobb, ha a gyors felszívódásúakat csak állagjavítás céljából választjuk, maximum 30%-os arányban és további összetevőként lassú felszívódású, rostdús liszteket használunk. Sőt, a rizsliszt, a kukoricaliszt és a keményítők teljes egészében elhagyhatók, nélkülük is ízletes kenyereket, süteményeket készíthetünk.

Most hat ilyen gluténmentes lisztet mutatunk be, és bár magukban is használhatók, a felhasználás során érdemes kevernünk a liszteket egymással vagy maglisztekkel, mert jobb állagú tésztát kapunk, így a végeredménnyel is maradéktalanul elégedettek lehetünk. 

6 gluténmentes liszt, amit érdemes kipróbálni

Kölesliszt: az emberiség legrégebb óta termesztett gabonájaként ismert, magas az ásványianyag- és vitamintartalma. Kenyerek és sütemények legnépszerűbb alapanyaga.

Szénhidráttartalma: 73 g/100 g

Rosttartalma: 8,5 g/100 g

 

Cirokliszt: kissé édeskés ízű liszt, kiváló alapja az édes süteményeknek, gluténmentes kenyereknek, péksüteményeknek, pizzának.

Szénhidráttartalma: 77,5 g/100 g

Rosttartalma: 6,3 g/100 g

 

Barna rizsliszt: kenyér és sütemény készítéséhez, panírozáshoz, főzelékek sűrítésére is alkalmas liszt.

Szénhidráttartalma: 76 g/100 g

Rosttartalma: 4,6 g/100 g

 

Hajdinaliszt: jellegzetes, kissé diós ízű liszt.

Szénhidráttartalma: 71 g/100 g

Rosttartalma: 10 g/100 g

 

Zabliszt: szinte bármilyen pékárut, palacsintát, kekszet, lepényt süthetünk belőle, de sűrítésre is kiváló.

Szénhidráttartalma: 55 g/100 g

Rosttartalma: 10,6 g/100 g

 

Amarántliszt: szintén magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú liszt, különösen a vas- és kalciumtartalma kimagasló. Kekszek, teasütemények, linzerek készítésénél jusson eszünkbe.

Szénhidráttartalma: 55 g/100 g

Rosttartalma: 6,7 g/100 g

 

A gluténmentes lisztek mellé gyakran használok útifűmaghéjat. Amellett, hogy nem lesz tőle fojtós, száraz a tészta, rosttartalma is kiugróan magas, 66,7 g/100 g. 

Kipróbált gluténmentes és 160 grammos diétába passzoló receptek a 160 gramm blogon olvashatók.

További gluténmentes receptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top