Gasztro

8 zöldségfasírt, amit imádni fogtok

Nem tudod, mi legyen a vacsora, ami egészséges és finom is? A zöldségfasírt pont jó lesz! Készülhet cukkiniből, répából, csicseriborsóból, vagy akár kukoricából, karalábéból is – a recept mindig egyszerű és gyors, és általában a gyerekek is nagyon szeretik. Hoztunk 8 szuper receptet, amit érdemes kipróbálni.

klasszikus fasírt örök kedvenc marad, de érdemes kipróbálni a jobbnál jobb zöldségfasírtokat is, olyan egyszerűen és gyorsan elkészülnek, hogy garantáltan feliratkoznak a kedvenc gyors vacsorák közé. A ropogós zöldségfasírtokat ehetjük magukban, vagy kínálhatunk mellé mártogatókat is, de készülhet belőle akár vega hamburger is. 

Csicseriborsó fasírt házilag

Hozzávalók:

  • 15 dkg szárított vagy 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 db tojás
  • fél csésze kenyér morzsa
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • fél ek. Worcestershire szósz vagy sötét szójaszósz
  • fél tk. fűszerpaprika és oregánó
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek. növényi olaj
  • 2 gerezd összetört fokhagyma fokhagyma
  • 1 kis fej apró kockákra vágott vöröshagyma
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A megfőtt csicseriborsóra öntjük az olajat, majd egy krumplinyomóval pépesre törjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel egynemű masszát gyúrunk belőle. Négy gombócot formázunk, amelyeket laposra nyomkodva egy kanál hátával,  felforrósított serpenyőben, kevés olajon 3-3 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütünk.

 

Kiváló köret mellé a zelleres krumplipüré, ami fele-fele arányban főtt zellerből és krumpliból készül, vaj és tej hozzáadásával, csipetnyi fehérborssal és szerecsendióval. Az olyan klasszikus savanyúságok, mint az apró csemegeuborka vagy egy pikáns káposztasaláta úgyszintén remekül kiegészítik.

 

 

 

Cukkinifasírt ricottával

Hozzávalók 20-25 db-hoz::

  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
  • 2 ek. frissen reszelt parmezán
  • frissen reszelt szerecsendió
  • a sütéshez napraforgóolaj
  • 5-6 ek. zsemlemorzsa
  • 150 g ricotta
  • 150 g zsenge cukkini
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgó olajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

 

Karalábés répafasírt

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • formázáshoz zsemlemorzsa
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg fehérrépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 20 dkg sárgarépa
  • sütéshez olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 20 dkg karalábé
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

 

165 kcal/adag

 

Fűszeres babfasírt

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • formázáshoz zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • ízlés szerint citrom reszelt héja
  • pár csepp citrom leve
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • sütéshez olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 2 konzerv fehér bab
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel. 

 

324 kcal/adag

 

 

 

Currys gombafasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál currypor
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • sütéshez (napraforgó) olaj
  • 2 db zsemle
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az apróra kockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott gombát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a curry fűszerkeveréket és az aprított petrezselymet. Puhára pároljuk a gombát, majd ha kissé kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat, és kézzel eldolgozzuk benne a zsemlék belső, fehér részét. 15 percig hagyjuk állni a masszát, majd fasírtokat formázunk, gyengén megforgatjuk őket a zsemlemorzsában, és forró olajban minden oldalukat ropogósra sütjük. Tartármártással kínáljuk.

 

210 kcal/adag

 

Paradicsomos cukkinifasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • kevés liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 csokor menta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.

 

Zabpelyhes répafasírt

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 3 nagy sárgarépa
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 3-4 evőkanál zabpehely
  • mustár
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával.

Formázz belőle laposabb fasírt golyókat, és kevés olajban süsd ki.

 

Kukoricapuffancs

Hozzávalók:

  • 40 dkg konzervkukorica
  • 3 evőkanál liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint chilipehely
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A konzervkukoricát szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Felaprítjuk a petrezselymet, 

a hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyra felszeleteljük. A petrezselymet és a hagymát elvegyítjük a kukoricával. A tojást a lisztbe keverjük, és annyi szódát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük csilipelyhet, és elkeverjük a kukoricával. Serpenyőben olajat forrósítunk, két kanál segítségével érméket formázunk, közepes aranybarnára sütjük, megfordítjuk, és ropogósra sütjük a másik oldalukat is.

 

159 kcal/adag

 

 

 

Még több zöldségfasírt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top