Gasztro

Színes és szezonális hétvégi menü

Szezonális finomságokból állítottuk össze e heti hétvégi menünket: a reggeli főszereplője a málna, ebédre jön egy háromfogásos menü isteni sültpaprika-krémlevessel, citrusos-olivás csirkével, és egy csokis-meggyes pitével, vacsorára pedig egy könnyű cukkinisalátával készülünk.

Már a múlt heti hétvégi menü is bizonyította, hogy nincs jobb a nyári zöldség-, gyümölcsválasztékra épülő hétvégi menüknél, és az e heti nyárias hétvégi menünk is ezt igazolja. Kezdjétek a hétvégét a piacon, aztán jöhet a sütés-főzés!

Málnás smoothie bowl

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kesudióból készült vaj
  • 1 db banán
  • 3/4 bögre kókusztej
  • a díszítéshez málna és kókuszreszelék
  • 1,5 bögre málna
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat turmixoljuk alaposan át majd öntsük tálba és díszítsük a kókuszreszelékkel és a gyümölccsel.

 

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 6 db (sült) kápia paprika
  • igény szerint bazsalikom
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 g mascarpone
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fokhagymát és a hagymát a vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, kicsit átmelegítjük, majd felöntjük az alaplével. 10-15 percig főzzük, hogy az ízek kicsit összeérjenek. Sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét. Az egészet összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük. Fontos, hogy a magja is menjen bele a paprikának, mert akkor lesz igazán finom. Apróra vágott bazsalikommal megszórhatjuk. A család imádni fogja! 

 

Olívás-citromos csirke

Hozzávalók:

  • só, bors
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1,5 dl húsleves alaplé
  • 1 kg burgonya
  • 1-2 db citrom
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 kg csirkemell
  • 2 db lila hagyma
  • kevés olívaolaj
  • 100 g olívabogyó
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Előkészítünk egy nagy tűzálló tálat.

2. A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és feldaraboljuk, a lila hagymát is meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A citromot megmossuk és felkarikázzuk.

3. A krumplit a sütőtálba halmozzuk, rászórjuk a lila hagymát, a citromot és az olívát.

4. A húslevesalaplevet elkeverjük a paradicsompürével és a balzsamecettel, és ráöntjük a tál tartalmára.

5. Legfelülre kerülnek a csirkedarabok, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.

6. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, vagy amíg a csirke aranybarnára nem sül.

7. Ha ez kész, akkor a csirkedarabokat kivesszük, jénaiba tesszük, vagy alufóliával lefedjük, hogy meleg maradjon, és a sütőtálat még visszatoljuk 10 percre 220 fokon.

 

Csokoládés-meggyes pite

Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

Töltelék:

  • 1 evőkanál liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1,2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a kakaót összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. Átlátszó fóliába csomagolva 10 percre a fagyasztóba tesszük. Újra átdolgozzuk, majd lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk. A piteforma aljának megfelelő kört vágunk ki (körbevágjuk a piteforma alját), majd a kivajazott, lisztezett formába tesszük. A maradék tésztát összegyúrjuk, olyan hosszú hengert formázunk belőle, mint a forma kerülete. Óvatos mozdulatokkal körbenyomkodjuk a szélén, a tésztát a forma tetejéig kihúzzuk. (Nyújthatjuk rögtön akkorára is, hogy felérjen a tészta a piteforma faláig, és körben kibéleljük vele.) Megszurkáljuk a közepét, 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük, majd kihűtjük. A töltelékhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a puha vajat, majd robotgéppel a tojásokat, a cukrot, a tejet, végül a lisztet. A masszát a piteformába töltjük, beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet, és 170 °C-on 30 percig sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintjük, fagylalttal, tejszínhabbal tálalhatjuk.

 

Cukkinisaláta

Hozzávalók:

  • a sütéshez olaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 2 közepes főtt cékla
  • 2 marék koktélparadicsom
  • 1 bögre bulgur
  • 12-16 db mini cukkini
  • 2 ek. bazsalikomos pesto
  • 4-500 g saláta

az öntethez:

  • frissen őrölt bors
  • 2 kk. olívaolaj
  • 2 ek. majonéz
  • 2 kk. citromlé
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Kezdjük a bulgur elkészítésével. Tegyünk fel 500 ml vizet forrni egy csipet sóval. Ha kész, beletesszük a bulgurt, és 5-10 percig főzzük, míg megpuhul. Ezután leszűrjük és hozzákeverjük a pestót.

2. Míg a bulgur készül 1 evőkanál olajon megpirítjuk a cukkinit kb. 10 percig, míg picit megbarnul itt-ott. Ha kész, félretesszük egy tányérra.

3. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a félbevágott paradicsomokat, épp csak addig, míg kezdenek megpuhulni.

4. A főtt céklát kockára szeleteljük, és egy kis tálban hozzákeverjük a balzsamecetet. 

5. Egy kis befőttesüvegben keverjük össze (vagy rázzuk össze) az öntetet.

6. A salátaleveleket beletesszük egy nagy tálba. 

7. Mehetnek a tálak az asztalra, hogy mindenki kedvére válogasson, és állítsa össze a salátát.

 

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top