Gasztro

Hétvégi menü langyosabb nyári napokra

Ezen a hétvégén nem lesz olyan nagy forróság, így kicsit beizzítjuk a sütőt is. Hétvégi menünk egy finom sós muffinnal indul, és a három fogásos ebéd után estére már csak egy könnyű salátát ajánlunk. Kicsit ráérősebb, kicsit több vele a munka, mint egy strandos lángossal, de megéri!

A gyors fogásokból álló nyári hétvégi menüket tartogassuk a kánikulára, most olyan hétvégi menüvel készültünk, amit az ilyen vihar utáni, kellemesebb nyári hétvégéken is bátran elkészíthetünk. 

Kukoricás-spenótos muffin

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 20 dkg morzsolt, főtt kukorica
  • 2 egész tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 púpozott tk. sütőpor
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 dkg paraj, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olaj
  • fél tk. fűszerpaprika
  • só, frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A lisztet egy keverőtálban keverjük össze a sóval, paprikával és a sütőporral. Üssük bele a tojásokat, borítsuk rá a kukoricát, a spenótot és tejszínt. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, sót és borsot, majd az egészet alaposan keverjük össze. Adagoljuk muffinsütőformába a masszát (a mélyedéseket háromnegyedig töltsük meg), majd süssük készre kb. 23-25 perc alatt. 12 darab lesz belőle.

 

Hideg málnakrémleves minitúrógombóccal

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg málna 
  • 4 dl főzőtejszín 
  • 3 ek. méz 
  • 8-10 levél friss menta

A gombóchoz:

  • 25 dkg túró 
  • 4 dkg búzadara 
  • 1 ek. cukor 
  • csipet só 
  • 1 tojás

A gombóchoz a túrót a búzadarával, csipet sóval és a tojással alaposan összedolgozzuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben a málnát a tejszínnel és a mézzel turmixgépben összeturmixoljuk, hűtőbe tesszük tálalásig. (Ha hígabbra szeretnénk, akkor jéggel vagy vízzel, esetleg gyümölcslével tovább hígíthatjuk.) A túrós masszából minigombócokat formálunk, és a cukorral együtt felforralt vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. A hideg levesbe szedjük, finomra vágott mentát szórunk rá, és tálaljuk.

 

Tényleg finom finomfőzelék kakukkfüves-mézes csirkecombbal

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg zsenge sárgarépa 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • olívaolaj 
  • 40 dkg zsenge zöldborsó 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. szárított kakukkfű 
  • 3 dl főzőtejszín 
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 egész csirkecomb 
  • 1 ek. méz

A répákat hámozzuk meg, kockázzuk fel egészen apróra. A szintén apróra vágott hagymát dinszteljük puhára olívaolajon, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a sárgarépát és a borsót. Öntsük fel a borral. Adjunk hozzá fél evőkanál szárított kakukkfüvet. Pároljuk puhára a zöldségeket a borban, majd öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, az alkohol pedig elfő. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. 230 ˚C-os sütőben süssük ropogósra 50-55 perc alatt. Keverjük el a mézet a maradék kakukkfűvel (ha túl sűrű a méz, enyhén melegítsük meg), kenjük meg vele a kisült csirkecombokat. 

 

Pohárkrém csokis meggylekvárral

Hétvégi menü

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A csokis meggylekvár:

  • 20 dkg meggy
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg étcsokoládé

A krémhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl hideg habtejszín felverve

A díszítéshez:

  • 2-3 kocka étcsokoládé
  • pár szem meggy

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.

Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 1 kis csokor petrezselyem
  • kevés olívaolaj
  • kevés méz
  • 2 nektarin
  • 10 dkg halloumi vagy más grillezhető sajt
  • 2 marék bébispenót, vagy rukkola, vagy madár saláta

A fűszerkeverékhez:

  • fél ek. koriandermag
  • fél ek. római kömény
  • 2,5 dkg szezámmag
  • 5 dkg török mogyoró

Először a fűszerkeveréket készítjük el. 

Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük. 

Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.

A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük. 

Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).

A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.

 

A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.

A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.

A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.

A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.

 A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top