Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Gigantikus szarvasgombát talált a gazda – fotó

Az ausztrál termelő elárulta, mitől nőtt rekordméretűre birtokán a szarvasgomba.

A világ legnagyobb fekete szarvasgombáját találta meg földjén egy ausztrál farmer, Stuart Dunbar. Az 1,511 kilogramm súlyú fekete szarvasgomba túlszárnyalja a Franciaországban 2012-ben talált eddig legnagyobb példányt, amely 1,227 kilós volt.

A férfi szarvasgomba-termesztéssel foglalkozik a Viktória államban lévő Woori Yallockban lévő birtokán. Éppen azon fáradozott, hogy megvédje a gombákat a szokatlanul meleg időjárástól, amikor lagotto romagnolo szarvasgomba-kereső kutyája rábukkant a rekordméretű gombára.

Bár a páratlan szarvasgomba értéke mintegy 2200 amerikai dollár (603 ezer forint), Dunbar magának akarja megtartani azt.

“Sóban tartósítom, és magamnak megtartom. Íze és aromája, illetve ritkasága miatt értékes ennyire a szarvasgomba. Elegendő 3-5 grammnyit adni az ételhez, hogy az felejthetetlen legyen” – hangoztatta.

A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, a legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek.

Dunbar a teljesen organikus termesztésnek tulajdonítja rekordméretű gombáját: “Sok nagy méretű gombám van idén, gyanítom, hogy azért, mert az organikus termesztésre összpontosítok, semmiféle műtrágyát, növényvédőt nem használok.”

Címlap

top