Gasztro

Kedvenc őszi tippek az Instagramról

Ha nem is mindennap, de időről időre érdemes körülnézni az Instagramon, mert szuper tippeket gyűjthetünk a mindennapos sütés-főzéshez. Milliónyi jobbnál jobb ételfotót találhatunk, és még ha nem is pont ugyanúgy készítjük el, mint ahogy a fotó készítője sütötte/főzte az adott receptet, inspirációnak mindenképpen jó lehet. Hoztunk néhány szuper tippet az őszi menütervezéshez.

A sok epres-málnás-áfonyás zabkása és smoothie után most – végre – átadhatjuk magunkat a komolyabb reggeliknek. A nyári hőségben minimalizáltuk a sütő használatát, de most végre beizzíthatjuk, és jöhetnek a legjobb házi péksütemények. Zsemle, kifli, croissant is készülhet otthon, de isteni finomak a különféle kalácsok, házi kakaós csigák is. Ez a csokis-diós kalács már igazi őszi finomság, készülhet dió helyett mogyoróval, mandulával, de kerülhet bele akár lekvár is csoki helyett – minden formában isteni finom lesz. Az illatáról nem is beszélve!

Természetesen nem készülhet Instagram-válogatás palacsinta nélkül. A nyári gyümölcsök már itt is csak maximum a mélyhűtőből elővéve kerülnek elő, most az alma és a sütőtök ideje jött el. Reggelire többnyire a vastagabb, amerikai palacsintát ajánljuk, itt például egy sütőtökös-csokidarabkás palacsinta készült, amire még egy kis mézet is csorgatnak – de ha ti nem Instagram-fotózásra készültök, akkor a mézet nyugodtan elhagyhatjátok, anélkül is épp elég édes lesz ez a palacsinta. 

Ha a reggeli megvolt, jöhet az ebéd. Nigella előételét nem lehetett kihagyni a válogatásból: a rengeteg sütőtök kék sajttal és dióval minden ízében őszi fogás, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. A sütőtököt kis darabokra kockázzuk, tepsibe tesszük kevés olívaolajjal és pár darab friss vagy száraz kakukkfűvel, és 220 fokon kb. 30-40 percig sütjük. Ha kész, tálba tesszük, megszórjuk pekándióval, és rámorzsoljuk a kék sajtot. Kész is az isteni előételünk!

 

 A levesrajongókra is gondoltunk, mert bár egyszerűen nem lehet megunni a nyári hideg zöldség- és gyümölcsleveseket sem, ilyenkor ősszel (és majd télen) a hűvösebb napokon egy tál gőzölgő, forró levesnél kevés jobb dolog van – legyen szó klasszikus, magyaros levesekről,  őszi gyümölcslevesekről, francia hagymalevesről vagy akár a képen látható céklalevesről. Egy klasszikus recept, amit fel lehet dobni – a képen látható módon – fetaszósszal, lestyánnal és karamellizált dióval.

Ahogy a palacsinta, úgy Jamie Oliver sem maradhat ki egy Instagram-válogatásból sem. Ha csak egy embert lehetne követni az Instagramon, és az Jamie Oliver lenne, akkor is bőven jóllaknánk egész évben. Továbbra is fáradhatatlanul hozza a recepteket kedvenc Jamie-nk, gyönyörű fotói majdnem olyan inspirálóak, mint tévéműsorai. Most épp ezt a sült csirkét néztük ki magunknak, ami Jamie-nél friss zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel készül. 

A főétel után jöhet a desszert, amiben az Instagram különösen erős: ínycsiklandó édességekről gyönyörű fotók millió kerülnek fel naponta, szinte lehetetlen választani. Mi most két klasszikust néztünk ki magunknak azonnali kipróbálásra: egy brownie-t és egy pitét. A brownie nem akármilyen brownie: dupla csokiadaggal készült! Sütés előtt a masszát megszórhatjuk néhány kisebb darabkára vágott csokival, így mi is hasonló finomságot kapunk. De készülhet dióval, mogyoróval is akár, és a nutellás brownie-val sem lehet melléfogni. 

Ahogy egy jó hagyományos pitével sem hibázhatunk. Itt épp egy almás-körtés pite készült mogyorós tésztával. Ehhez a tésztában a liszt egy részét darált mogyoróra cseréljük, majd sok-sok feldarabolt almát és körtét teszünk rá, fahéjas cukorral megszórunk, majd egy darab tésztával letakarjuk. Szép mintát is készíthetünk rá kekszkiszúrók segítségével, de készülhet akár rácsos tésztatetővel, vagy akár anélkül is. Előre szólunk, hogy isteni illat lesz a lakásban, lehetetlen ellenállni ennek a pitének.

I made an apple+pear pie with a hazelnut crust ✨can't wait to taste it!

Linda Lomelino (@linda_lomelino) által közzétett fénykép,

Vacsorára is hoztunk két guszta receptet, mert tapasztalatból tudjuk, hogy hétköznapokon nagyon is szükség van az új, inspiráló ötletekre, gyors vacsora receptekre, hogy változatos legyen az étrend, de ne is kelljen órákat a konyhában tölteni. Ez a mexikói töltött krumpli tökéletes vacsora: paradicsomos-babos- fűszeres töltelék került bele, amire kerülhet – az eredeti recept szerint – kesudiókrém, de akár tejföl is, rá pedig avokádókrém. Egy kis salátával kiegészítve kiadós vacsora lesz belőle.

Hogy a húsevőknek is ajánljunk vacsorát, az őszi tippeket egy gyors salátával zárjuk, ami a híres BLT-szendvics nyomán készült: sok-sok paradicsomból, baconből, gombából és camembert-ből áll. Pirítóssal tálalva tökéletes lesz!

Még több ötlet az Instagramról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top