Arról, hogy a mama főztje micsoda érték, nincs értelme vitát nyitni. A gondosan kiválogatott alapanyagok és a nagymamák szeretete, tapasztalata és praktikái olyan ételeket képesek az asztalra varázsolni, amelyeket érdemes lenne lekottázni. A nagyinál békésen elköltött ebédek emlékét szerette volna felidézni Jody Scaravella, aki a Staten Islanden működő Enoteca Maria tulajdonosa. Az ötlet nagyjából egy évtizeddel ezelőtt jutott eszébe nem sokkal azután, hogy elvesztette az édesanyját.
“12 évvel ezelőtt halt meg anyám, nem sokkal előtte a nagymamám, s aztán elvesztettem a nővéremet is. Azt hiszem, tudat alatt az volt a célom, hogy betöltsem az életemben azt az óriási űrt, amit ők hagytak maguk után” – meséli a férfi.
Jody konyháján több mint harminc különböző kultúrából származó nagyi ténykedik, van köztük venezuelai, dominikai, török és cseh asszony is. Egy nap ketten vannak szolgálatban – egy olasz mamma és egy másmilyen nemzetiségű nagyi.
“A célunk a sokféleség ünneplése. Nem szabad hagyni, hogy a különbségek elválasszanak minket egymástól. A nálam dolgozó asszonyok a receptjeiket az édesanyjuktól, a nagymamájuktól tanulták. Amikor a konyhában ténykednek, saját kultúrájuk több száz éves gasztronómiai csodáit keltik életre. Na, ez az igazi varázslat” – teszi hozzá az étteremvezető.
Még több házias étel az NLCafén:
- 12 szuper ötlet: így dobd fel a vasárnapi rántott húst
- Alapreceptek: így készül a tökéletes húsleves
- 9 szuper egytálétel a rakott karfioltól a paprikás krumpliig