Gasztro

Fehér házi konyhasztorik

Hillary Clinton állítólag minden nap megeszik egy csípős paprikát, és rendszeresen használ csípős szószt – azt mondja, még a férje elnökválasztási kampánya idején olvasta, hogy a csípős ételek mennyire fontosak az immunrendszer számára, és azóta tartja ezt a szokást. Hogy az ebből szerzett energia, tűz és elszántság elég lesz-e a győzelemre, azt még nem tudjuk, de az biztos, hogy ha nyer, nem ő lesz az első elnök, akinek furcsa étkezési szokásai vannak.

Attól, hogy elnök lettél, még nem jár ingyen ebéd

Sok mindennel jár az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztja, de ingyen étkezéssel nem. Obama – és minden korábbi elnök is – magának fizeti az ételeket: a vasárnapi reggelitől kezdve a hálaadásnapi vacsorán keresztül a karácsonyi nagy családi eszem-iszomig mindent, ami nem hivatalos esemény, saját zsebből finanszíroz az elnök. Így van ez már nagyon régóta, az 1800-as évek elejétől él a hagyomány, akkor ugyanis még nem volt személyzet, és mivel úgy vélték, hogy az elnökség is “csak” egy munkahely, ezért ugyanúgy nem jár a munkával ingyenes ellátás, mint ahogy egy átlagember munkahelyén sem.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Kennedy, Clinton vagy Ronald Reagan minden hétvégén a szupermarketben tölti a fél napját a first lady által gondosan összeírt bevásárlócédulával – ennyire azért nem “átlagos” az életük. Kivétel volt Eisenhower elnök felesége, aki rendszeresen részt vett a nagy fogadások étrendjének kitalálásában, a pontos menü összeállításában, és alkalmanként még a bevásárlólista összeírásában is. Erre azonban kevesen tudnak időt szakítani, ezért a beszerzést-főzést a konyhai személyzet végzi, de a magánjellegű étkezések számláját a mai napig az elnök fizeti. Nancy Reagan, amikor az első hónap végén megkapták a számlát, teljesen meg volt döbbenve: “Senki nem mondta nekünk, hogy minden egyes ételt ki kell fizetnünk, erre egyáltalán nem számítottunk.” Ahogy azonban ehhez hozzászoktak, már csak úgy emlegették viccesen a helyzetet, hogy ők tulajdonképpen egy 8 csillagos hotelbe költöztek be, ahol a luxuskörülmények között a férje történetesen a világ egyik legfontosabb munkáját végzi.

A first lady Michelle Obama, a Fehér ház konyhájában (AFP/Mandel Ngan)
A first lady Michelle Obama, a Fehér ház konyhájában (AFP/Mandel Ngan)

Bevinni a Fehér Ház konyhájára semmit nem lehet, csakis a szigorúan ellenőrzött, titkos helyekről beszerzett alapanyagokat szabad felhasználni, és bár az esetek többségében a séfek – a diplomáciai szempontok szigorú figyelembevételével – találják ki a fogásokat, vannak “bonyolultabb esetek” is. Reagan elnöksége idején például nem kaptak szabad kezet a séfek, minden fogást először tesztevésre el kellett küldeni az elnöki házaspárnak, és csak a jóváhagyásuk után kerülhetett a menübe az adott étel. Hogy garantáltan minden olyan legyen, mint a prototípus, ezért polaroid géppel lefotózták a tálalást (a ’80-as években járunk, messze az okostelefonok ideje előtt), és így mindenki pontosan tudta, hogyan kell élesben is elkészíteni az ételeket – erre a first lady különösen érzékeny volt.

A séfek ha épp nem a világ politikai, gazdasági, kulturális elitjének főznek, akkor olyan feladatokat is kapnak, mint például a fehér házi húsvéti tojásfestés nagyüzemi módra, de az ő feladatuk a mindenkori elnöki kutya ételeinek elkészítése is. 

7 mandula minden este, Jelly Beans és ketchupos ananász

Elnöki étrend nincs, minden elnök saját ízlése szerint válogatja össze étrendjét, de a kötelező orvosi vizsgálatok alapján időnként szükséges a korrekció. Obama elnök például kifejezetten vékony alkat, így beiktatása után különösen oda kellett figyelnie, hogy táplálkozása minden – a megnövekedett terheléshez igazodó – tápanyagszükségletet kielégítsen. Aranyszabály nála a “reggelizz, mint a király”-alaptétel, így általában 4-6 db tojást is megeszik reggelire, pirítóssal, krumplival, és alkalmanként egy kis baconnel, gyümölcsökkel, zabpehellyel. 

Az Obama család egy coloradoi étteremben (Fotó: Emmanuel Dunand/AFP)
Az Obama család egy coloradoi étteremben (Fotó: Emmanuel Dunand/AFP)

A leköszönő elnök egyébként imádja a mexikói ételeket és a friss olasz tésztákat, és gyerekei is a már-már kommersz sajtos makarónit szeretik a legjobban, nekik sem lett kaviár és kagyló a mindennapi kedvencük. Obama igazi éjjeli bagoly, így a vacsora után rendszerint még 4-5 órán át dolgozik, ilyenkor pontosan 7 szem enyhén sós mandulával nassol, de – bármennyire is fáradt – szinte soha nem iszik koffeines italokat, sem kávét, sem teát, és üdítőitalokat sem. Egy üveg vízzel és 7 szem mandulával váltja meg a világot éjszakánként. 

Eközben felesége, Michelle Obama, aki úgy érkezett 8 éve Washingtonba, hogy azt mondta, “a főzés nem az én világom”, ma már saját kis konyhakertet telepített a Fehér Ház udvarára. Bár ő maga továbbra sem főz, gyerekek százait vendégelte már meg kertjében, hogy bemutassa nekik is, hogyan lesz a kertben a földből frissen kihúzott sárgarépából finom ebéd, és hogy milyen fontos a helyi, szezonális alapanyagok használata.

A mai egészségtudatos táplálkozási trendektől hangos világban talán már kevésbé lenne népszerű Ronald Reagan Jelly Beans- (zselés kis drazsé) -imádata, és Kennedy elnököt is gyorsan megregulázta volna egy dietetikus, ő ugyanis rendszeresen elfelejtett vacsorázni. George W. Bush elnök azonban nemcsak ma, hanem már akkoriban is sokakat felháborított, gyerekek előtt viccelődött ugyanis azzal, hogy az ő anyukája is állandóan brokkolit akart neki adni, de ő is utálta, és mint mondta: “nézzetek rám, én lettem az USA elnöke, pedig mindig is utáltam a brokkolit”. 

Azt még nem lehet tudni, mi lesz az utolsó étel, amit a Fehér Házban eszik Obama, de remélhetőleg nem elődjéről, Nixonról vesz példát. Ő ugyanis annyira imádta a ketchupot, hogy reggelire is rendszeresen azt ette, távozása előtti utolsó reggelije pedig egy egészen bizarr étel volt: ketchupos ananászt evett túróval. 

További cikkek az amerikai elnökökről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top