Gasztro

Népi droggal felütött kölesgolyót hívnak vissza

Extrudált kölesgolyókat hív vissza a piacról a Nébih, mert túl magas az atropin- és szkopolamintartalmuk. A vegyületek elsősorban a csecsemőkre és a kisgyermekekre jelenthetnek veszélyt.

Több fajta extrudált kölesgolyót hív vissza a piacról a Nébih, miután egy vizsgálat alatt a kelleténél magasabb atropin- és szkopolamintartalmat mértek egyes termékekben. Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyület. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák, a népi gyógyászatban a beléndek és a csattanómaszlag magjaiból nyerték ki. A vizsgálatok szerint ennek a két növénynek a magjai kerültek a kölesmagok közé, amiből a termékeket készítették.

Csattanó maszlag került a köles közé
Csattanó maszlag került a köles közé

 A jogszabály csak a csecsemők és kisgyermekek számára gyártott élelmiszereknél rendelkezik felső határértékről, ott a két vegyület tartalma maximum 1 μg/kg lehet.

Az érintet termékeket a Tesco forgalmazza:

  1. Termék neve: Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
    Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
    Kiszerelés: 75 g
    Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899
     
  2. Termék neve: Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
    Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
    Kiszerelés: 150 g
    Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

Az esetleges tünetek – szájszárazság, pupillatágulás – azonnal jelentkeznek, érdemes velük orvoshoz fordulni, ám hosszú távú egészségkárosodástól nem kell tartani a termék elfogyasztása esetén sem.

Tekintettel a gyermekeket érintő élelmiszer-biztonsági kockázatra a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, aminek a gyártó és a forgalmazó is eleget tett. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top