Gasztro

Sosem látott magasságban a narancslé ára

Felment a narancslé ára az árutőzsdén, miután elterjedt a hír, hogy nagyságrendekkel visszaeshet a narancslétermelés Amerikában.

A múlt hónapban tett közzé egy jelentést az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium, amelyben azt jósolják, hogy 14 százalékkal eshet vissza a narancslétermelés, amire 1960 óta nem akadt példa. Floridában korábban ötven narancsfeldolgozó üzem működött, ma már csak hét. A kereslet visszaesésében elsősorban az játszik szerepet, hogy egyre többen fedezik fel, hogy semmivel sem egészségesebb a narancslé, mint más üdítők. Három és fél deci narancslé 34 grammnyi szénhidrátot, 27 gramm cukrot és 2,4 gramm fehérjét tartalmaz, majdnem annyit, mint egy zacskó M&M’s. Aki mégis kitart a narancs mellett, az átáll a frissen facsart verzióra.

A fogyasztás mérséklődése mellett az ennél is nagyobb arányú kínálatcsökkenéshez a kártevők pusztítása is hozzájárult, így a határidős piacon az elmúlt 56 év legmagasabb árai jelentkeznek a fagyasztott narancslé frontján. Jelenleg 2,26 dollárt kell fizetni a narancslé fontjáért, de már 2,36 dolláron is álltak a jegyzések, amire nem volt példa azóta, hogy a 60-as évek elejétől kezdve jegyzik a narancslé árát.

portfolio.hu

Olvass még a narancsról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top