Az idei forrócsoki-szezont már el is indítottuk, a kedvenc muffinunkba is belecsempésztünk már egy kis csokit, de ideje komolyra fordítani a szót és a hétvégi sütik frontján is beindítani a csokitüzérséget. Hoztunk is 10 szuper csokis receptet, amivel még Gombóc Artúr is garantáltan elégedett lenne.
Narancsos-mogyorós csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 5 dkg cukor
- 2 db tojás
- 7 dkg + forma kikenéséhez vaj
- 7 dkg étcsokoládé
- forma kikenéshez kakaópor
- fél db narancs reszelt héja
- tetejére porcukor
- 6 dkg sótlan mogyoró
- 8 dkg narancslekvár
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk az étcsokoládé kockákat és kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a narancslekvárt és a darált mogyorót is. A tojásfehérjét felverjük és óvatosan összeforgatjuk a lekváros-mogyorós keverékkel. A masszát 18 cm átmérőjű, kivajazott, kakaóporral körbeszórt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: mogyoró helyett használhatunk diót, és megkenhetjük a tetejét csokikrémmel is – hogy még csokisabb legyen a süti!
Tejcsokoládés szelet fahéjas körtévelPiskóta, hozzávalók 16 szelethez:
Krém:
Párolt körte:
Kategória desszert
Elkészítési idő 55 perc
Nehézségi szint nehéz
ElkészítésA kakaós piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, belecsurgatjuk az olajat, végül belekeverjük a kakaóval és sütőporral elegyített lisztet. Sütőpapírral bélelt, 20×25 cm-es tepsibe, téglalap alakúra kenjük, és 170 °C-on 12 perc alatt megsütjük. (Ha van, használhatunk szögletes alumíniumkeretet is.) A körtét megmossuk, kicsumázzuk, héjastul kockára vágjuk. A vajat/margarint, a körtét, a mézet összekeverjük, majd egy kevés vízzel összepároljuk. Amikor megpuhult, de nem esett szét, rászórjuk az őrölt fahéjat, elkeverjük, félretesszük. A krémhez a tejet, a zselatint és a cukrot folyamatos keverés mellett összeforraljuk, majd félretesszük. Belekeverjük a darabokra tördelt tejcsokoládét, keverjük, míg felolvad, majd kihűtjük. A fahéjas körtét a kihűlt piskótára kenjük (hagyjuk a keretben vagy a tepsiben). A tejes-csokoládés alapot, ha megdermedt, langyosra melegítjük, majd a felvert tejszínhabból egy keveset belekeverünk, végül az egészet összeforgatjuk vele. A kész csokoládékrémet a körtés piskótára szedjük, simára kenjük a tetejét. Kakaóval meghintjük, a kés pengéjét belenyomkodva megmintázzuk. Tálalás előtt kb. 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. mceBlockPasteEnd
|
Banános csokoládétorta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 db banán
- fél tasak sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
- 13 dkg 60%-os étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 2 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjunk a tojást, a tejet, a megolvasztott vajat, és masszává keverjük.
A vajazott-lisztezett sütőformába töltsük bele a csokis massza felét, aztán nyomkodjunk bele banándarabokat, és fedjük be a maradék tésztával. 180 C fokos sütőben 12 percig, majd 150 C fokon még kb. 25 percig sütjük, fogvájóval ellenőrizzük, hogy a belseje nehogy nyers maradjon. Ha kisült, a formából kiborítva kihűtjük, és megkenjük a mázzal.
A máz elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, és hozzáadjuk az étcsokoládét, illetve a porcukrot. Simára keverjük, és ha kihűlt, megkenjük vele a kihűlt tortánkat.
Tipp:
A sütemény tetejét friss banánnal vagy banáncsipsszel díszíthetjük.
Mandulalikőrös csokoládéhab
Hozzávalók a csokoládéhabhoz:
- csipetnyi só
- 50 ml tej
- 20 g vaj
- 230 g étcsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 200 ml tejszín
- 2 tk. vaníliás cukor
- 20 ml amaretto likőr
Hozzávalók a sült eperhez:
- 2 ek. (kristály) cukor
- 400 g eper
- 2 ek. frissen facsart citromlé
továbbá:
- 3 ek. szeletelt mandula
- 12 db amaretto keksz
Elkészítés
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, negyedekre vágjuk, és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60-70 percig sütjük. Közben többször átkeverjük.
A csokoládéhabhoz a tejszínt a tejjel, a vajjal és a vaníliás cukorral forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a mandulalikőrt valamint a kisebb darabokra tördelt csokoládét, és habverővel az egészet addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. A krémet 60 percre hűtőszekrénybe tesszük – kb. ennyi idő alatt besűrűsödik.
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd a sűrű tejszínes csokoládékrémbe forgatjuk.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
Desszertes poharakba 2-2 db mandulás kekszet morzsolunk. A poharakat megtöltjük a csokoládéhabbal, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tetejére 1-1 ek. felmelegített sült epret kanalazunk, megszórjuk egy kevés pirított mandulával, és azonnal tálaljuk.
Cukkinis csokoládétorta
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához::
- 20 dkg + a formához liszt
- 1 teáskanál instant kávé
- 3 dkg kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé
- 12,5 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 30 dkg cukkini
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral (elektromos habverővel 3-4 perc). Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott vajat vagy margarint, a kakaóport, a kávét, a sajtreszelőn lereszelt, majd kinyomkodott cukkinit, a tökreszelőn lereszelt étcsokoládét, csipet sót. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-es tortaformát, szedjük bele a tésztát. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, porcukorral szórva tálaljuk.
Csokoládés sajttorta
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 narancs reszelt héja
- 7 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg csokoládés keksz
Elkészítés
Törjük össze a kekszet egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és öntsük a kekszmorzsalékhoz, dolgozzuk össze őket. A „tésztát” lapogassuk egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába és tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.
Keverjük össze a sajtokat, a tejszínt a verjük fel habnak, keverjük a sajtokhoz, majd adjuk hozzá a porcukrot és a reszelt narancshéjat.
Oszlassuk el egyenletesen a krémet a tortaformában, majd tegyük 12 órára a hűtőbe. Éles késsel válasszuk el a formától a tortát, mielőtt szétkapcsoljuk.
Reszelt csokoládéval díszítsük.
Csokis-banános pohárkrém
Hozzávalók:
- 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
- 2-3 db banán
- 3 dl habtejszín
- kakaós piskóta/csokis sütemény/csokiskeksz- morzsa
- 5 dkg porcukor
Elkészítés
A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni.
A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a desszertet: A pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk és abból is csepegtetünk rá.
Sacher-pohárkrém
Hozzávalók:
- 15-20 dkg sárgabaracklekvár
- 1 adag Sacher-torta alaptészta
Csokikrém:
- 100 g étcsokoládé
- 100 ml habtejszín
Elkészítés
A csokikrémhez a tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, beletördeljük az étcsokoládét, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad benne teljesen. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha a krém kihűlt, összeállítjuk a pohárkrémet: a süteményt kézzel szétmorzsoljuk, és előkészítünk hat-nyolc 1 dl-es poharat. Csokikrémet kanalazunk a pohár aljába, rászórunk egy kanálnyi sütimorzsát, erre 1 evőkanál sárgabaracklekvárt adagolunk, és a pohár tetejéig ismételjük a rétegeket, úgy, hogy legfelülre morzsa kerüljön. Magában, vagy felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Sütinyalóka
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 10 dkg + a nyújtáshoz liszt
- díszítéshez (színes cukorka) díszítő cukor
- 2 evőkanál lekvár
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg darált dió
- 1 táskanál sütőpor
- 10 dkg (lehet fehér csokoládé is) étcsokoládé
- 5 dkg + 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál rum
Elkészítés
Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, kézzel morzsoljuk össze 5 dkg hideg vajjal, adjuk hozzá az egész tojást. Gyúrjuk homogénre a tésztát, tegyük 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, lisztezett deszkán nyújtsunk fél cm vastag téglalapot a keksztésztából, majd süssük ki 8 perc alatt. A kihűlt kekszet morzsoljuk össze, keverjük el a kakaóporral, a dióval, a lekvárral, a másik 5 dkg vajjal és a rummal. Gyúrjuk össze a masszát, formáljunk gömböket, tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon. Jól hűtsük le, hogy pálcikára tudjuk majd húzni. Törjük apró kockákra a csokoládét, majd vízgőz felett nagyon kíméletesen olvasszuk meg. Forgassuk meg benne egyenként a gömböket, szúrjuk színes szívószálra vagy hurkapálcára, állítsuk pohárba, szórjuk meg cukorkával. Tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csokoládé. Celofánba csomagoljuk. Tipp: Készíthetjük készen vett kekszből, de akár piskótamaradékból is.
Házi csokoládé
Hozzávalók:
- 2 dkg vaj
- 10 dkg (lehet fehér csokoládé is) étcsokoládé
- 1 db (fehér csokoládéhoz reszelt citrom) narancs reszelt héja
- 5 dkg (lehet kandírozott gyümölcs, aszalványok, csonthéjasok vegyesen) kandírozott narancshéj
Elkészítés
Törjük apró kockákra a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd vízgőz felett lassan olvasszuk meg. Keverjünk bele ízlés szerint reszelt citrushéjat (vagy a tetejére is szórhatjuk). Simítsuk a csokoládét szilikon őzgerincforma aljára, szórjuk rá és enyhén nyomkodjuk bele a magokat, aszalványokat. Tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulni. Celofánba csomagoljuk.
Még több csokis recept az NLCafén:
- Csupa csoki: márványos brownie
- A vendégeid imádni fogják: készíts tálat csokiból!
- Így készül a csokis crème brûlée
- 3 édesség csokifüggőknek