Gasztro

A tuti siker: karácsonyi tiramisu

A tiramisu az egyik leghíresebb olasz desszert, ősét a 17. században sienai cukrászok alkották meg, amikor Cosimo de Medici nagyherceg látogatására egy finom édességgel szerettek volna készülni.

 

A tuti siker: karácsonyi tiramisu

Maga a tiramisu szó azt jelenti, “húzz fel”, vagyis “vidíts fel”, és a ma ismert változata valamikor az 1950-es évek közepén született meg. A klasszikus tiramisu krémje mascarpone és tojáshab keveréke, és a piskótadarabokat kávéban mártják meg. Bár maga a recept nem túl bonyolult, fontos, hogy jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozzunk.

Sokféleképpen variálhatjuk: a tojáshabot helyettesíthetjük tejszínhabbal, kerülhet bele egy kis tejföl, vagy akár túró is, a babapiskóta helyett használhatunk sütidarabokat, vagy darabokra tördelt kalácsot is. Nagyon finom eperrel, málnával, banánnal, naranccsal, és a csokoládé szintén nagyon jól illik szinte minden típushoz.

Készülhet nagy edényben vagy kisebb poharakban, arra kell csak figyelni, hogy tálalás előtt mindenképpen pihentessük néhány órát, hogy a piskóta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.

Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés a hűtőben

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 evőkanál narancslikőr vagy narancslé
  • 2 db narancs
  • 3 dl hideg habtejszín
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • fél doboz Dr. Oetker Csokoládélapok (étcsokoládés)
  • fél doboz Dr. Oetker Csokoládé Zebra Roletti
  • 10-15 dkg babapiskóta

Tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top