Gasztro

A karácsony olyan, mint öt születésnap egyszerre – Schobert Norbival beszélgettünk

Van olyan karácsonyi menü, aminek a szénhidráttartalma a töredéke a megszokott ételekének, az ízvilága viszont legalább olyan isteni. Ráadásul bárki elkészítheti.

A karácsony a szeretetről, az összetartozásról, családról, na meg a véget nem érő étkezésekről szól. Ahogyan közeleg ünnep, egyre jobban nyomaszt mindenkit a készülődés terhe. Karácsony után pedig a saját súlyunk miatt aggódhatunk. Ugyanis nincsen ünnep csodás menü és ízletes desszert nélkül, ám ennek egyenes következménye a hízás.

De vajon tényleg nincs karácsony hízás nélkül? Az egészséges életmód jegyében arra voltunk kíváncsiak, hogyan várja a Schobert család a karácsonyt. Meg akartuk tudni, hogy milyen ételek kerülnek az ünnepi asztalra náluk. Titkon reméltük, egy jó receptet is kapunk az interjúhoz. Így is történt. Schobert Norbi mesélt nekünk.

Mit jelent neked a karácsony?

A karácsony az év legszebb időszaka. Azt jelenti nekem, hogy a család egy évet együtt lehetett egészségben, boldogságban. A karácsony mindig a Jóisten ajándéka, és a legeslegfontosabb ünnepünk. Olyan, mint öt születésnap egyszerre. Imádom azt, hogy otthon maradunk, nem utazunk el, imádom a szentestét, a karácsonyfát. Azt, ahogy Rékával főzünk. Az egész ünnep bensőséges és nyugodt. A karácsony a megbékélést hozza nekem: mindenkinek megbocsátok, akire haragudtam. A karácsony szent.

Az ajándékvásárlást nem szoktuk túlzásba vinni. Nem állunk órákig a dugóban. Előre beszerezzük a meglepetéseket. Nem vagyunk hívei a nagy, drága ajándékoknak. Apróságokkal örvendeztetjük meg a gyerekeket és egymást is. Nekünk maga az ünnep az ajándék, az, hogy együtt vagyunk. Viszont van valami, amit komolyan veszünk: az pedig a főzés. Igazán finomakat szoktunk készíteni, ami munkaigényes. Figyelünk a szénhidrátbevitelre is, hogy ne kelljen vezekelni később.

Mi kerül idén a család ünnepi asztalára? Biztosan sokan kíváncsiak, milyen egy egészségtudatos menü, és hogyan készül.

Idén isteni, puhára sült kacsacombot készítünk, ami meg lesz tűzdelve fokhagymával és szalonnával. Fóliában pároljuk órákon keresztül, hogy szinte szuvidálódjon. Ennek a kacsának a zsírját használjuk fel a saját burgonyapüréporunkhoz, aminek feleannyi a szénhidrát tartalma, mint a többinek. Nagyon laktat, és hamar elkészül. A püréport összekeverjük 7 deci tejjel, kacsazsíron kevergetjük, megfuttatjuk, egy pici kis borssal, sóval, kakukkfűvel és dinsztelt hagymával megcsomósítjuk. Erre a püréágyra tesszük rá a puha, finom, szaftos kacsacombot. Egy pici aszalt szilvával és az édesítőnkkel vörös káposztát készítünk hozzá. Ez annyira laktató, hogy nincs szükség előételre és levesre sem.

Desszert nélkül  nincs karácsony. A legtöbben el sem tudják képzelni az ünnepet édességek nélkül. Nálatok lesz sütemény?

Persze, a desszert sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Mi a saját márkás bejglit választottuk. Ennek 60-70 százaléka diótöltelék, nincsen benne cukor, csak természetes édesítőt tartalmaz. A tésztáját is a saját lisztünkből csináljuk, amiben kevés a szénhidrát. Forralt bort főzünk, olyat, amit a gyerekek is ihatnak. Nem sokan tudják, hogy ha rendesen meg van csinálva a forralt bor, akkor nincsen benne alkohol. Mire a vizes bort felforralod, addig az alkohol nagy része elpárolog. Az elkészítése sem bonyolult. Én a száraz vörös bort felöntöm felesbe a saját cukormentes szilvalevünkkel. Teszek bele narancskarikákat héjastul, medveánizst, fekete borsot, szegfűszeget és igazi fahéjat is. Na meg egy kis saját folyékony steviát.

Ezt lassú tűzön 10-15 percig kell forralni. Az alkoholtartalma addigra eltűnik, és az ízek is összeérnek. Ebből iszunk egy bögrével a libasülthöz és a bejglihez. Ilyen a mi kis karácsonyi vacsoránk. Ezt az ünnepi menüt én bátran ajánlom minden egészséges, jó ízlésű embernek. Olyanoknak is, akik nem akarnak hízni, vagy fogyni szeretnének. Ennek a vacsorának a szénhidráttartalma közel a negyede ahhoz képest, mintha átlagos hozzávalókból készülne.

Ha valaki a hagyományos karácsonyi ételeket választja, mire érdemes figyelnie?

Sokféle karácsonyi menü létezik. Aki halászlevet készít, fogyassza azt nyugodtan bőséggel, csak ne egyen hozzá kenyeret. Ha a rántott hal sül, azt javaslom, ha már lisztes a panír, akkor legalább a tartár ne legyen cukros, és együnk hozzá salátát, ne pedig rizst vagy tésztát, mert az együtt nagyon hizlal. Ha arra figyelünk, hogy nem eszünk mindenhez kenyeret, tésztát meg krumplit, azzal már jó úton járunk.

Mi az egészséges étkezés titka? 

Az egészségnek négy fő ellensége van az elhízás kapcsán: a hozzáadott cukor, a finomliszt és a teljes kiőrlésű is – utóbbi csak 5 százalékban különbözik a fehér liszttől. A harmadik ellenség a margarin, ami véleményem szerint káros. A negyedik pedig a sütőolaj, hiszen már a gyártása is vegyi úton történik. Én mindig disznózsírban sütök a családomnak, vagy libazsírban, esetleg vajban. A zsiradék sokkal jobban laktat, és nem viszi fel úgy a vércukorszintet, mint az átlagos zsírszegény ételek. Az aszalt gyümölcsökkel kell még nagyon vigyázni. A boltban vásárolt dobozos üdítőket kerüljük. Inkább turmixoljunk friss gyümölcsöt és húzzuk fel szódával és édesítővel. Sokkal finomabb gyümölcslevet lehet így készíteni.

Mit gondolsz a diétáról? Karácsony után sokakban felmerül, hogy fogyni szeretnének.

Nonszensz, hogy a legtöbben akkor kezdenek el egészségesen enni, amikor híztak. Régen az emberek zsírban gazdagon táplálkoztak, és tízszer több sót ettek, mint most. A diéta egy meghatározott időszakra szánt étrend, míg az életmódváltás egy életre szól. Szerintem önmagában a diétáknak és a fogyókúráknak semmi értelmük sincsen. Nekem 2003-ban, amikor megálmodtam a cégem, épp az volt a célom, hogy ezt megértessem az emberekkel.

Az élelmiszertörvény szerint a tészta és a sütőipari termékek esetében az számít diabetikusnak, amelyikben 30 százalékkal kevesebb a szénhidrát. Az egyéb édesipari termékeknél ez 50 százalék. Ugyan ezek a diabetikus termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, de hozzáadott fruktózt már igen. Ez szerintem nagyon rossz. A mi tésztáinkban, pékáruinkban és süteményeinkben 50-80 százalékkal kevesebb a szénhidrát, megdupláztuk a szigort. Ezért nincs abban meglepő, hogy egy GFKI-kutatás azt hozta ki, hogy ha egészséges táplálkozásról van szó, az embereknek a mi termékeink jutnak az eszükbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top